Проломът на река Вердон (River Verdon)

101
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Проломът на река Вердон се счита за най-голямото и най-красивото планинско дефиле в цяла Европа. От хилядолетия реката преминава през югоизточната част на Франция, образувайки това уникално и огромно ждрело, врязано дълбоко в издигащите се около него скали. Дефилето се намира по средата между Авиньон и Ница, високо в областта От-Вар в Прованс, и е с дължина около 25 км. Името си носи от наситено тюркоазено-зелен цвят, който е отличителна черта на каньона. 

Речното корито на Вердон се вие между планински възвишения, като най-впечатляващата част се намира между градовете Кастелан и Мустие-Сент-Мари (Moustiers-Sainte-Marie). Там реката достига дълбочина над 700 метра, а в най-високите точки стените се издигат до внушителните 1500 м. В края си тя се влива в изкуствено създаденото езеро Sainte-Croix-du-Verdon. 

В продължение на близо 25 милиона години реката е формирала тази уникална местност, карайки меките варовикови скали да ерозират. През вековете по течението на Вердон са се образували множество пещери и тунели, които постепенно са се разширявали докато накрая покривът на платото се е срутил, в резултат на което днес сме свидетели на това пленително дефиле, често наричано и „европейския Гранд Каньон” . 

Близкото му разположение до Френската Ревиера го прави изключително популярна туристическа дестинация. Известността си придобива още през 1905 г., когато френски пещерен изследовател проучва района. Два пътя за туристи заобикалят ръбовете на красивото дефилето и предоставят на посетителите отлични места за наблюдения на замайващо дълбоката пропаст с интересните си скални образувания и проблясващи води. По-авантюристичните натури могат да наемат каяк и да се пуснат по водите на Вердон, а за повече адреналин може опитате да се изкачите по привидно безкрайните скали. 

Hobyto.com