Хомеопатичен cправочник на д-р Юрукова – Кой е най-подходящият хомеопатичен имуностимулатор за мен?

3
Добави коментар
r2r
r2r

Кой е най-подходящият хомеопатичен имуностимулатор за мен?

Аптечната мрежа в страната предлага разнообразни хомеопатични лекарства, които имат за цел да стимулират имунната система и да ни предпазят от инфекции през зимата. Как да разберем кое от тях е най-подходящо за нас? Какви са предимствата и недостатъците при приложението на всеки един препарат?

1. ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Осцилококцинум е най-продаваното в света хомеопатично лекарство за профилактика и лечение на грип. Той е създаден преди повече от 70 години след най-голямата в света грипна епидемия по това време, позната като Испанската болест. Изготвя се от сърце и черен дроб на патица, защото патиците са традиционни носители на грипните вируси. Четири независими едно от друго проучвания доказват неговата ефикасност при грипни инфекции.

Как се приема?

Профилактично: по 1 доза веднъж седмично през целия зимен сезон

За лечение: по 1 доза през 6 часа, общо 3 пъти при първи симптоми на грип.

Особеност на приложение:

Ефектът му е най-голям през първите 24 часа от началото на настинката или грипа. Ако сте се разболели преди 2-3 дни, вече е твърде късно за него.
Ако Осцилококцинум се приложи в първите часове на всякакви вирусни заболявания, не само грип, в 70% от случаите той може да спре развитието на това заболяване. Ако вече сте развили симптомите на настинка и грип, той не е достатъчен, за да се излекувате и е нужно използването на други хомеопатични лекарства, които се предписват в зависимост от вашите симптоми.

2. ИНФЛУЕНЦИНУМ

Инфлуенцинум e хомеопатичен препарат, който се изготвя от противогрипната ваксина. Предлага добра имуностимулация главно срещу грипните вируси.

Как се прилага?

Профилактично:Инфлуенцинум 15СН 1 доза седмично през зимния период.

За лечение: Инфлуенцинум 15СН се приема еднократно 10 гранули след прекаран грип в случаи на бавно възстановяване или за лечение на странични ефекти след противогрипна ваксина.

Особености на приложение: да не се взима никога в разгара на заболяване от грип, защото влошава състоянието. Приложението на този препарат е или за профилактика, или след прекаран грип. всяка година трябва да се купува нов инфлуенцинум, защото ежегодно се произвежда нов препарат от миналогодишната противогрипна ваксина.

3. ЕХИНАЦЕЯ

Въпреки голямата популярност по света на растителния екстракт на растението Ехинацея, проучванията от последните години показват, че в ниски хомеопатични разреждания ехинацеята има много по-добър имуностимулиращ ефект, отколкото като билков препарат. Хомеопатичният медикамент е и 2-3пъти по-евтин от билковия му аналог на пазара. Има няколко разновидности на ехинацея, които се различават в малка степен по своя ефект.

Как се прилага?

Профилактично: Ехинацея 5СН 2 пъти дневно по 5 гранули

За лечение: Ехинацея 5СН 3-4 пъти дневно по 5 гранули

Особеност на приложение:

Научните изследвания с ехинацея през последните години донесоха неприятна новина на производителите, които рекламират, че тя може да се приема като профилактика на грип и вирусни инфекции през целия зимен сезон. Те показаха, че няма ефект да приемате eхинацея
месеци наред, защото нейното действие намалява след 14я ден на употреба. Затова редувайте ехинацеята на 2-3 седмици веднъж с друг имуностимулатор или я ползвайте единствено по време на заболяване.

Много ефикасно е приложението на ехинацея при тенденция към развитие на гнойни процеси.

4. ЕНГИСТОЛ

Това е хомеопатичният имуностимулатор с най-много научни проучвания, доказали неговата ефикасност. Правени са изследвания както в лабораторни условия (ин витро), така и в клинични условия върху възрастни пациенти и деца. Съдържа две хомеопатични съставки, които въздействат на ниво имунна система – лимфоцити, фагоцитоза и др.

Как се прилага?

Профилактично:

При деца до 3 годишна възраст – 3 пъти дневно по половин таблетка.

При деца над 3 години и възрастни – 3 пъти дневно по 1 таблетка.

За лечение: Най-добри резултати при приложението му се получават, ако се прилага по следния начин:
Първи ден – по 1 таблетка на всеки час, от втория ден нататък – 4-5 таблетки дневно.
Неговият имуностимулативен ефект още повече нараства, ако се съчетава с имуностимулатора Грип хил в същата доза.

Особеност на приложение:

Таблетките не са с особено сладък вкус, за разлика от хомеопатичните гранули, и това затруднява даването им при малки деца. Детето ще ги приеме по-лесно, ако разтворите таблетките във вода.

5. ЕСБЕРИТОКС

Есберитокс е хомеопатичен имуностимулатор, който е
комбинация от четири хомеопатични лекарства с научни доказателства за въздействие върху имунната система при настинки и грип.

Как се прилага?

Профилактика: 3 пъти дневно по 1 таблетка.

За лечение: 3 пъти по 1-3 таблетки в зависимост от възрастта.

Особености на приложение:

Капковата форма на препарата, която е по-подходяща за деца, е със
значително по-висока цена от гореспоменатите препарати, а клиничният ми опит през годините с нея не показва по-добри лечебни резултати от гореспоменатите имуностимулатори.

6. ИНФЛУЦИД

Инфлуцид е комбинация от 6 хомеопатични лекарства за грип и настинка. Правено е многоцентрово проучване за неговата ефикасност при остри вирусни инфекции през 1997 година в Русия и Украйна.

Как се прилага?

Профилактично: 2 пъти дневно по 2 таблетки

За лечение: на всеки час по 1 таблетка

Особености на приложение:

Ако не получите ефект до първите 24 часа след началото на приложението му, потърсете лекарска помощ. Все пак това е комбиниран препарат, а това означава, че покрива симптомите при около 70% от болните.

Най-добрата имуностимулация на всеки човек е неговото теренно или конституционално лекарство, което се определя индивидуално от лекар хомеопат. Това лекарство в съчетание с някой от изброените дотук препарати ще ви помогне да бъдете здрави и да се порадвате на зимата.

Други статии по темата:

-* Имате ли нужда от противогрипна ваксина?

-* Готови ли сте за грипа?

-* Лечение на настинка и грип с Шуслерови соли

-* Лечение с хомеопатия на настинки и грип

-* Как да си помогнем при грип?

&laquo Return to List

Tweet