– Как да управляваме гнева си?

29
Добави коментар
ogosta
ogosta

Причините за гнева могат да бъдат различни – обида, завист, раздразнителност, страх и прочее. Факт е, че при гнева се променя психологическото състояние на човек, вследствие на което хората харчат пари, отделят време за изследвания и медикаментозно лечение и то в повечето случай то се оказва безрезултатно. Гнева е най-яркото отражение на стреса и той трябва да бъде управляван посредством няколко прости правила, които всеки човек би следвало да спазва:

1. Дишайте ! Дишайте, но правилно. Отпуснете се на стол и поемете въздух през двете ноздри. Задръжте въздуха, колкото ви е възможно по-дълго време и го издишайте. Продължавайте да дишате по този начин поне 10 мин.

2. Раздвижете се ! Направете няколко двигателни упражнения за раздвижване. Ако това не ви е възможно бихте могли просто да се протегнете няколко пъти. Физическите упражнения утоляват гнева и снемат ежедневния стрес.

3. Крещете . Този метод е заимстван от източните мъдреци. Не винаги обаче бихте могли да се усамотите на подходящо място, където да крещите на воля. В такъв случай бихте могли да запеете със силен глас. Повярвайте ми, пеенето на висок глас дава не по-слаби резултати от крещенето на воля.

4. Пийте ! Пийте, но само чиста водичка на малки глътки. Подходящи са чайовете от мента, маточина, жълт кантарион. Бихте могли да пиете топло мляко или сок от ябълка, но в никакъв случай алкохол.

5. Яжте ! Предимно орехи или други ядки. Орехите се считат за един от най-добрите антиоксиданти, които преборват стреса.

6. Смейте се ! Не се притеснявайте – силно и звучно. Смеха ободрява човек, създава му настроение и освен това удължава живота на човека.

Опитайте тази терапия и не забравяйте да споделите опита си в коментарите по-долу !