Левски с паметна плоча на хан Кубрат

4
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Паметна плоча на хан Кубрат поставиха в град Левски. Тя е на място в градския парк, където е положена капсула с пръст от гроба му от Малая Перешчепина. Родолюбивото събитие събра на площада в града повечето от жителите.

Със специален тържествен ритуал беше отдадена дължимата почит на святото място.

Гости на събитието бяха Минчо Минчев, председател на ПП „Нова зора“, зам.-председателя на партията д-р ю.н.Тодор Предов, председателят на областната организация в Плевен Евгения Иванова, Татяна Кюркчиева, член на координационния комитет, Стоимен Кръстев почетен председател на БАС в Плевенска област.

Кметът на Община Левски приветства с добре дошли гостите и изказа своята и на жителите огромната благодарност за светинята, която бе донесоха от Украйна. Още на 16 август група от 47 членове и симпатизанти на партията  посетиха последната обител на владетеля на Велика България в Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна. Оттам донесах и  пръст от гроба на Кубрат.

„С ваша помощ в земята на нашия град дойде частица от земята на Стара Велика България, от нашите корени. Ще пазим тази светиня. Надявам се да ни помогне за едно хубаво бъдеще, такова каквото ни завеща българския род.”, каза кмета на Община Левски Любка Александрова в обръщението си.

 

От своя страна Евгения Иванова й връчи сертификат за плочата, поставена в чест на хан Кубрат, за да се помни и знае, че под нея е съхранена капсула с пръстта от гроба на хан Кубрат.

„Избрахме град Левски, защото тук вие носите името на най-големия българин за всички времена …Избрахме град Левски, не защото не вярвахме, че в другите градове ще ни посрещнат с разтворени обятия, а защото знаехме, че в ръководството на този град работят хора дълбоко патриотични, които мислят за вашето бъдеще, за утрешния ден.”, посочи в приветствието си и Минчо Минчев.

Извършено беше и ритуално освещаване на паметната плоча от отец Християн.

 

Тържественото събитие бе озвучено от габровския духов оркестър.

Община Левски