Да върнеш времето назад…

0
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Автентичната българска атмосфера на занаятчийството от недалечното ни минало за поредна нощ оживя на Самоводската чаршия.

„Чувстваме се страхотно – сякаш сме във времето преди 100 години, както е било тогава. Приятно сме изненадани, изключително интересно е и, въпреки хладното време, има много хора, дошли да се докоснат до жива частица от миналото ни, запазена по калдъръма на Чаршията.“, споделиха някои от присъстващите на културното събитие.

Различната нощна атмосфера изпълваше всички с усещането за духовна близост. И причината за това бе както на организаторите на събитието – Общинска агенция „Царевград Търнов“, така и на Клуб за културни инициативи „Таралеж“.

Още в началото на Улицата на занаятите, както наричат още Самоводската чаршия, родопските мелодии на гайдарите Атанас Пеев и Николай Беляшки посрещаха „гостите“ и ги съпровождаха в „разходката им в миналото“ – дюкяните на 16-те майстори занаятчии, отворили  до късно за посетители и показващи с гордост  уменията си в народните занаяти, а гостите „попиваха от извора“ на ножарството, куюмджийството, дърворезбата, дървообработването..

За първи път бе показано и логото на майсторите – марка на техния ръчен труд, която след тази нощ ще бъде поставена върху всички работилници на Улицата на занаятите. Разработката му е по идея на управителя на „Царевград Търнов“ Цветомир Бояджиев.

Младите художници Димитър Стефанов, Ганчо Йорданов, Пламен Костадинов и Александра Димитрова се бяха включили в акцията „Пътят – петата посока“, която ги предизвикваше да нарисуват черга в етно мотив върху стълбите от Старата поща до ул.”Стефан Стамболов”.

Друг художник –  Гергана Пенова, изненада посетителите с ново арт решение – „Картина от сенки”. С помощта на децата, които откровено и истински се забавляваха, тя рисуваше силуети и определено предизвика интереса на всички.

Освен гайдите, които не само посрещаха, но и изпращаха, друга музикална атракция бяха изпълненията на група „Ериней“. Музикантите от различни градове на България – София, Варна, Велико Търново и Перник, представиха за първи път в болярската столица средновековен балкански фолклор с различни ориенталски елементи от Азия, по мотиви от българската музика.

„Групата ни се състои от шест човека, но в момента тук сме петима – Александър Николов, Никола Петров, Здравко Пеев, Евгени Чакалов и аз. Деница Серафимова в момента е по майчинство. Вече една година свирим заедно. Изпълняваме и авторска музика с различни елементи.  Търсим корените, защото е много важно човек да не се отделя от тях. Всеки от нас има различна специалност, но тази музика е „нашето пространство“, което ни обединява. За нас е удоволствие да участваме в това културно събитие, защото и Търново е много красив град“, представи колегите и себе Виктория Николова, която учи оперно пеене.

Магията на музиката и песните им въодушевиха публиката, а някои от гостите споделиха, че това е българският неофолк.

Заедно с всички прояви през тази незабравима вечер на мултимедия вървяха снимките на участниците във фотоконкурса, открит в началото на вечерта в клуб „Таралеж“.

Програмата завърши с танц на The Centre.

 ___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg