Добре дошла, есен!

1
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Красивата есен е отново тук с феерия от багри и цветове.

Точно в 17.49 ч.  днес настъпва есенното равноденствие, с което започва и астрономическата есен, посочват синоптиците. Прохладата вече се усети след рязкото спадане на температурите през последните дни, но те обещават циганско лято дори през ноември. Дъждове ще има в началото на октомври.

Днес времето ще е предимно слънчево. Преди обяд над Североизточна България и по Черноморието ще има значителна облачност, но впоследствие и там тя ще намалее, а северозападният вятър ще стихне. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи.

Над планините времето ще бъде предимно слънчево днес. Вятърът ще остане от северозапад – вече умерен и силен. Максимална температура на 1200 метра – около 16°, на 2000 метра – около 11°.

Над северните райони от Черноморието преди обяд облачността ще е все още значителна, но по-късно над цялото крайбрежие вече ще е слънчево. Постепенно вятърът ще отслабне. Максимални температури: 20-22°. Температурата на морската вода е около 21°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

За разлика от вчера, днес е обявен зелен код т.е. без опасни явления за цялата страна, сочи справка в сайта на НИМХ.

В неделя и понеделник ще бъде слънчево. Температурите ще продължат да се повишават, през втория ден на следващата седмица, преобладаващите минимални ще са между 10° и 15°, максималните – 23-28°. През следващите дни също ще е предимно слънчево, но ще има и временни увеличения на облачността. Ще остане топло за сезона, дневните температури на места ще достигат до към 30°, посочва дежурния синоптик Марияна Попов.

 

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното полукълбо). В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото  и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене, около 21 декември бележи астрономическото начало на следващия сезон.

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

НИМХ