Кучето порода Кавказка овчарка е най-добрия страж | Кавказка овчарка | Декстър

1
Добави коментар
yasoo
yasoo

Публикувано от: kavkazka   
Tags: 
агресивни кучета, дресировка, кавказец, куче, куче за охрана, куче охрана, куче пазач, овчарка, Овчарско куче, охранително куче   
Публикувано на: 
септември 19, 2012  | 
Няма коментари

Огромното куче Кавказка овчарка е страшен и зъл враг на всички крадци и хищници.

Защо им е на хората да си слагат ключалки, аларми, решетки и брави, щом могат да поверят сигурността на семейството и имуществото си в ръцете на най-надеждния пазач – кавказката овчарка? Този зловещ враг на вълка е предпочитан пазач на стадата в Грузия, Армения и Азербайджан, из горите и полята на мрачната планина Кавказ. Породата е създадена от пастирите в Кавказ и отговаря на всички изисквания на суровия живот, който трябва да води.

Това огромно, силно и космато куче в първия момент може да бъде помислено за лъв, избягал от зоологическата градина. Неговата твърде агресивна психика и нисък праг на дразнимост го правят идеален за всеки, който търси сериозно и силно приятелство с истинско куче пазач. Огромната Кавказка овчарка не е подходяща за големи и шумни семейства с деца и се нуждае от твърда ръка и много дресировка, особено в първата си година, когато е склонна да проявява своенравие и да налага силния си характер.

Кавказецът е идеален пазач за домове, дворове и стопански обекти, защото е силно агресивен към всички непознати, независимо какви лакомства му предлагат те. Той чува, вижда и разбира добре всичко, което става на неговата територия, и е готов да се бие не на живот, а на смърт с всеки, който се опита да го нарани или да вземе нещо, което му принадлежи.

Издръжливата непретенциозност на кавказката овчарка я прави „лесна за издръжка“. Тя може да живее при всякакви условия, стига да хаби достатъчно енергия и да се поддържа във форма. Кавказецът има нужда от разнообразни игри и разходки, за да не затъпява и иззлобява – скуката действа много зле на характера му, вързаните кучета стават непримирими и яростни врагове на всичко живо.

Съществува мит, че кавказката овчарка е тъпо и зло куче, което няма място до хората, а на полето с вятъра и овцете – това не е така а напротив, Кавказката овчарка е едно много умно и вярно на стопанина си куче. Но ако между това великолепно животно и човека я нямаше безкрайно здравата връзка – стопанин-помощник, ако кавказецът не беше превърнат от овчаря в негови очи и уши, тази порода никога нямаше да се запази толкова дълго, нито щеше да бъде толкова популярна в цяла Източна Европа и ОНД.

Източник: segabg.com