Островите Мадейра и Порто Санто в Атлантическият океан

52
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Мадейра, островът на спокойствието и хубавото вино

Остров Мадейра е доста известен курорт в Атлантическият океан, намиращ се на 1000 километра от европейският бряг. Слави се с невероятната си вечнозелена  растителност, добре подържаните градини с цветя и топлият климат.

 

Именно тази комбинация кара многобройните туристи целогодишно да посещават този невероятен остров. Всъщност обитаемите острови  са два. Мадейра е по-големият, а другият е Порто Санто. Те се славят със спокойствието и много добре изградената инфраструктура.

Идеален е за любителите на природата, заради разнообразният ландшафт и изобилието от вино и богата храна. Столицата е град Фуншал, известен с историческите си паметници и музея, в който се съхраняват много интересни предмети още от Колумбово време.

Северните склонове на Мадейра са защитени и са в списъка на ЮНЕСКО. По време на вашата почивка може да разнообразите престоя си с най-различни атракции – полети с хеликоптер, разходка по въздуха с балон, гмуркане, риболов, сърфинг, езда, ветроходство и др.

По желание, местните туроператори  може да ви предложат 3 или 4 дневни прехоси по специално подготвени екопътеки с преспиване в малки но добре поддържани селца. Преходите са приятни, дори за хора , които не са планинари и нямат добра физическа подготовка.

Най-високият връх на остров Мадейра е Пико Руиво – 1883 метра. Гледката от там е доста внушителна към вътрешността на острова и крайбрежните скали. В средата на септември, когато гроздобера е към своя край се провежда тридневният фестивал на виното „Festa do Vinho Madeira”. 

Виното Мадейра е много известно в Европа и се произвежда в 4 вида. Традиционната напитка на Мадейра е  „Понша” смес от маракуя и сок от лайм. Алкохола в напитката е  40%. Хотелите са на много високо ниво, като се стремят да угодят и на най-капризният вкус.

Ако случайно почивката ви съвпадне с празника на цветятя, ще се убедите нагледно в голямото изобилие от цветя на острова. Няма да видите къща, в градината на която да няма цветя. Именно поради тази причина острова е наречен „Островът на цветята”.