Конски табуни превръщат Враца в Дивия Запад

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

От години безотговорни стопани пускат четириногите не само в градинките и парковете, но и в жилищните квартали. Странното е, че никой не може, или не иска, да ги спре, съобщи БТВ.

В квартала под врачанската болница от години живеят не само хора, но и коне. Те пресичат улиците досущ като пешеходци. А после невъзмутимо превземат тротоарите.

„Редовно си минават, а и най-вече е опасно за движението, катастрофа може да се предизвика, дете да се блъсне в кончето”, казва Огняна Николова, жител на Враца.

Зелените площи край входовете са им любими. На гражданите не им остава нищо друго, освен да приемат съжителството с конете. „И да сигнализираме, какъв е ефектът, ще се глоби собственикът ли? Едва ли някой ще си признае, че си е пуснал конете така, на пустопаш”, коментира Камелия Евтимова.

Оказва се, че хората, макар и с налучкване, предусещат отговора на общината. „И на нас ни е трудно в една такава ситуация, защото по сигнал отиваме на място, виждаме животните, но абсолютно невъзможно е да открием собственика, животното нито има маркировка, всеки един отрича, когато разпитваме в района, че е негово, и ние просто сме безсилни”, заяви Ирена Статкова, експерт в отдел „Екология“ – Община Враца.

Така общината попада в параграф 22 – нито може да глоби фактическия притежател, защото се крие, нито може да прибере животното от улицата, понеже не разполага с приют за кучета, камо ли за коне. Временен резултат дава единствено играта на гоненица, но след няколко часа животните отново превземат градския пейзаж.