Направи си сам: резервоар за дъждовна вода

93
Добави коментар
speeva
speeva

February 11, 2009

Докато новините ни засипват със страшни факти за засушаване в различни райони на света, не можем да отречем, че и у нас валежите през последната година са доста оскъдни. Това е втората поред почти безснежна зима, което натъжава не само запалените скиори и сноубордисти.

Въпреки мълчанието по въпроса за задаващата се водна криза, празните речни корита и язовири се виждат и с просто око.

Ето защо ми се стори подходящо да ви представя една изключително проста система за събиране на дъждовна вода. В повечето къщи на село и в провинциалните градове под водосточните тръби стоят кофи, които събират дъждовната вода. Но няколко дребни добавки могат да направят системата доста по-удобна, без да се изискват особени усилия или средства.

– Използвайте варел с по-голяма вместимост, за да се възползвате максимално от по-обилните валежи, когато има такива.

– Поставете мрежа върху отвора на варела, това ще предотврати развъждането на комари – не е невъзможно през горещите летни дни това да се случи, така че по-добре  да се застраховате срещу подобна възможност. Освен това мрежата ще попречи на замърсяването с листа и прочие, което би влошило качеството на водата.

– За да използвате по-лесно събраната вода е добре да си осигурите налягане – повдигнете варела върху няколко тухли и гравитацията ще свърши всичко вместо вас.

– Можете да монтирате удължител на улуците, ако мястото не позволява да поставите варела точно под тях.

– Монтирайте кранче на варела /ако не сте си закупили такъв с предварително монтирано/ – така ще можете да използвате водата лесно само с едно завъртане на крана.

Като изключим мрежата, няма нищо необичайно в системата. Проста, практична, осъвременена версия на добре позната ни практика. Но вашата градинка ще ви се отплати многократно за минималните усилия, които ще положите, за да и осигурите вода в горещите и сухи дни.

По материали от: http://ecolocalizer.com

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безводие, вода, консервация на вода, събиране на дъждовна вода

Автор: Севдалина Пеева