Учени превръщат хлебарки в биороботи

3
Добави коментар
wweb
wweb

Хлебарките са най-ужасяващите и досадни насекоми. Те са навсякъде. Дори се говори, че ако планетата ни бъде унищожена от ядрен взрив, единствените оцелели организми ще са те. А на фона на тази научно-фантастична легенда, изследователския отдел от „Държавния университет на Северна Каролина“ намери начин да управлява неприятните гадинки дистанционно, надявайки се, че след време хлебарките ще изпълняват мисии за спасяване на човешки животи.

Учените създадоха, така наречената електронна раница, оборудвана с приемник и безжичен предавател. С помощта на микроконтролер прикрепен към крайниците на насекомото, то се поддава на всякакви команди – задвижвани от дистанционно управление. С тази екипировка, хлебарката бива изцяло контролирана от човека:

 

 

Биороботизираните хлебарки могат да намерят много приложения, като обхождат труднодостъпни места и доставят информация по електронен път. Техните малки размери и подвижност биха били полезни при провеждане на спасителни мисии след земетресения, бомбени атентати и други разрушителни събития.