Бг Арт-Икони,авторска Керамика,ръчни Подаръци,Бижута,др.Рисувани икони на най-достъпни цени!Сайт за Изкуство,Вдъхновение и…

2
Добави коментар
harridebor
harridebor

бижута, работилница, подарък, подаръци, авторски, икона, рисувани икони, изкуство, ръчни подаръци, ИКОНИ, Михаил, Илия, св.димитър, Лазаровден и ЦветницаНа Лазаровден имен ден имат: Лазар, Лазо, Лазарина, Лачо, Лъчезар и др.
Лазаровден се празнува винаги в събота 8 дни преди Великден. Това е празник символизиращ плодородието, любовта и възраждащата се природа. Традицията свързва Лазаровден и Цветница, тъй като на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които пък украсяват вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).
Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.
В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. След това, той живее още 30 години.
Три обредни ритуала са характерни за празника – лазаруване, избиране на кумица и буенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество.В миналото лазаруването е било задължителен обичай, тъй като се е смятало, че мома, която не е лазарувала, няма да се омъжи. В миналото в Източна България лазарките изпълнявали и специален, ритуален танц – буенек. Хорото се разигравало, а момите скачали високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, и тропали силно– за да бъде добра годината за животновъдите и добитъка да се множи.
Според старите български обичаи имен ден на Цветница празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Маргарита, Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.
Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Празникът се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Само в този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.
На Цветница християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.
В Североизточна България на този ден се извършват и обреди, свързани с вярването, че на Връбница „разпускат умрелите“. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, плява, кандило и вода, прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата запалват огън. 
Заповядайте в магазин БГ АРТ+, за да изберете най-подходящия подарък за имениците на Лазаровден и Цветница. Или пък посетете интернет страниците ни www.bgartgallery.eu www.bgicons.eu www.darove.eu
 

 Технология на иконитеКратък исторически преглед и анализ

Иконата – наследник на древните портрети, има почти две хиляди години история. Тя дължи своето дълголетие на консервативните техники за живописване. Разцветът на иконографията настъпва през Средновековието, когато тази традиция е особено ценена. Тогава са съхранени много секрети на това изкуство, наследено от античността, което не е загубило своето очарование и до ден днешен. 
След завършването на такава трудна част от иконата като лицето, „фонът”ще изглежда доста лесен. Само не бива да забравяме, че зографите са започвали да работят именно от „второстепенното”:  златен фон, хълмове, дворец, облекло. Преди да се опита да създаде образа на иконата, иконописецът трябвало да получи грундирана с тебешир или гипс дъска. Дали самият той е извършвал тези предварителни операции или е използвал услугите  на съседи-дърводелци , това е труден въпрос. Ателието на средновековния художник, така както то е представено по страниците на споменатите ръководства по техника на живописта или от археологически обекти (такива ателиета на средновековни творци са били открити в древен Киев и древния Новгород), са един особен конгломерат от различни занаяти: живопис, ювелирство, стъкларство, металообработване и дори кожарство. Прочети повече… 

 Да помогнем на Дари да направи първите си стъпкиБожидара Запрянова Георгиева е на 5 години от Пловдив. Тя страда от здравословни усложнения, които са резултат от преждевременното й раждане.
На 14-тия ден от появата й на бял свят, поради установена Хидроцефалия (прекомерно кумулиране на гръбначно-мозъчна течност в черепната кухина), се налага поставянето специална мозъчна клапа, с помощта на която излишното количество течност да се отвежда от мозъка, за да не доведе до възможни необратими увреждания. Паралелно с това й поставят и диагнозата Детска церебрална парализа.
Чудото на Божидара е, че въпреки уврежданията, детето е с изключително добре запазен и развит интелект и възприятия. Благодарение на неуморните грижи на нейните родители Дари е много комуникативна и интелигентна за възрастта си. Прочети повече… 

 Спаси ИвелинаСемейството на 25-годишната Ивелина Иванова от Пловдив се обърна с призив за помощ, тъй като момичето страда от рак на лимфните възли и СПЕШНО се нуждае от помощта на всички нас.

Диагнозата й е поставена през 2011 г. Въпреки проведените десетки химиотерапии, две лъчетерапии, трансплантация на стволови клетки в България, болестта не е овладяна. Семейството е взело заеми, но те не стигат за по-нататъшната битка за живот.Ива е получила разсейки в костния мозък. Със средства, събрани от нейни близки и от благотворителна проява, Ивелина е заминала на лечение в Университетската клиника в град Навара, Испания. В момента болестта е в четвърти, последен стадий на развитие, развиват се метастази по костите. Поставен й апарат за вливане – венозен катетър, защото вените й са изхабени и не може вливките да се извършат чрез тях. За да продължи лечението на Ива, са нужни спешно още около 60 000 евро, които са непосилни за семейството й.Нека всеки от нас изпрати SMS на номер 17 777 с текст DMS IVELINA или направи дарение по банков път, чрез.
Дарителската сметка на Ивелина Илкова Иванова в „Райфайзен банк“ е:
BG81RZBB91551004924046

 
Ръчно от Бг Арт ателиеЕто и някои неща, които сме направили/ изрисували – ръчно и с много любов.
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Доста от творбите, които правим са по поръчка на наши клиенти. В такъв случай те обиновено са съобразени с предпочитанията, с избора на цветове, стил и т.н. на човека, който ги е поръчал. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 Именни дни през СептемвриПразници и Именни дни през месец Септември
1 Септември – Имен ден на носещите името Симеон, Мона, Мончо
3 Септември – Чества се свещеномъченик Антим Никомидийски. Празнуват всички, носещите името Антим
5 Септември – Честват се Пророк Захария и прав.Елисавета. Имен ден на носещите името Елза, Елисавета, Изабела, Захари, Хари, Светлозар, Светлозара
8 Септември – Имен ден на носещите името Огнян, Огняна
14 Септември – Въздвижение на св. Кръст Господен (Кръстовден). Имен ден на носещите името Кръстан, Кръстина, Кръстьо, Кънчо, Ставри
16 Септември – Имен ден на носещите името Людмил, Людмила
17 Септември – Честват се Светите Мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Имен ден на носещите името Верин, Верадин, Вяра, Драган, Драго, Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любов, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София 
20 Септември – Имен ден на носещите името Олга, Олег
22 Септември – Имен ден на носещите името Гълъбин, Гълъбина
 25 Септември – Имен ден на носещите името Сергей

 
 Заповядайте в нашата арт-школа М&MНие предлагаме увлекателни арт-занимания за деца и възрастни. 
Относно детската работилница: ние обещаваме развиваващи, креативни и интересни арт занимания.
 
 
Материали и техники: Работа  с  глина, рисуване върху стъкло, керамика, хартия, стиропор и др.
Посетете лятната ни Арт-Работилница за м. Юли-Август  – всеки Понеделник/ Вторник и Четвъртък :  10.00 ч. – 12.00 ч.  и/или  12.30 ч. – 14.30 ч.
Цели: Развиване на творческия потенциал, въображението и уменията на детето.
За деца: 4 – 16години. Основно изискване – желание за майсторене и творчество.
Заниманията се водят от квалифицирани за работа с деца художници. Работи се индивидуално с всяко дете. Работи се в малки групи.
Предварителното заявяване на участие е препоръчително (с оглед осигуряване на материали за всеки участник)
За въпроси, записване за участие и др: тел. 0894 744799 и 0877 090967, email: [email protected]. Повече информация на https://www.facebook.com/risuvaneMnM/timeline 

Относно заниманията за възрастни – предлагаме работа с различни техники: акварел, темпера, пастел, туш,монотипия, линогравюра, работа с глина, декорация, колаж; а така също и курсове по история на изкуството, подготовка за кандидатстване в училищата по изкуства.
За повече подробности, моля свържете се с нас на тел. 0896 627184, 0894 744799, email: [email protected]. Адрес: Пловдив, кв.Капана, ул. К.Попов 4 Виж картата   

 Цветя навсякъдеЦВЕТЯ ЦЪФТЯТ НАВСЯКЪДЕ
Независимо дали са от хартия или от плат нашите цветя цъфтят на доста места.
Върху лампи:
 
 Върху пликове и картички:
  
Върху бутилки и свещници:
  
Върху опаковани подаръци:
  
И рисувани цветя:
 
Красиви цветя в детска градина „Весела“, дело на прекрасните учителки Боряна Василева и Жанета Илиева и децата от 2Б група:
  
Цветя върху кошнички:

За да видите и други наши идеи заповядайте в нашата рубрика Работилница за идеи или Как се прави…  А ако дойдете при нас на ул.“Златарска“1 може да видите още доста цветя 

 Уъркшоп с БГ АРТ АтелиеСкъпи приятели,
с удоволствие ви каним на неделния ни уъркшоп на тема „Направи си лампа“.
 
Той ще се проведе в 11ч. на 23.02.2014г (неделя) в прекрасния център „ЗаЕдно“ – ул.“Гладстон“ 92, гр.Пловдив. Надяваме се да се забавляваме Заедно. (Моля, ако желаете да дойдете да се запишете предварително на тел.0894744799 или на тел. 0887801018. Заниманието ще се води (основно) от Мина Денева 🙂 

 Заповядайте на благотворителна акция в БГ АРТСкъпи приятели,
благотворителните инициативи в помощ на Васил Бамбурски продължават и при нас в БГ АРТ (от 16 декември до 16 януари). По време на благотворителния арт-базар много от красивите ръчно-изработени предмети, които ние предлагаме, ще имат стикер, на който е написано каква част от цената отива в „благотворителната кутия“ в помощ на Васко. 
На благотоврителното изложение ще бъдат предтавени както картини, така и дребни ръчни подаръчета, които всеки от нас може да си позволи. За да бъдем по-добри, по-съпричастни, по-истински. 
За възстановяването на Васил е необходима спешна костно-мозъчна трансплантация. Трансплантацията е животоспасяваща, затова неговите приятели и роднини разпространяват апел за помощ. Включете се, за да помогнем на Васил! Повече за събитието и за други добри каузи може да прочетете на сайта на Обичай живота и вървай в спасението, създаден, за да подпомага и информира. И само последно да вмъкна, че този сайт бе създаден и се администрира от едно момиче-ангел Мария Илиева, което с всички сили и с неизчерпаема енергия се отдаде на една кауза – Да помага. Да пожелаем здраве и много приятели на Васко!!! 

 
 
 
 Да помогнем на Дари да направи първите си стъпкиБожидара Запрянова Георгиева е на 5 години от Пловдив. Тя страда от здравословни усложнения, които са резултат от преждевременното й раждане.
На 14-тия ден от появата й на бял свят, поради установена Хидроцефалия (прекомерно кумулиране на гръбначно-мозъчна течност в черепната кухина), се налага поставянето специална мозъчна клапа, с помощта на която излишното количество течност да се отвежда от мозъка, за да не доведе до възможни необратими увреждания. Паралелно с това й поставят и диагнозата Детска церебрална парализа.
Чудото на Божидара е, че въпреки уврежданията, детето е с изключително добре запазен и развит интелект и възприятия. Благодарение на неуморните грижи на нейните родители Дари е много комуникативна и интелигентна за възрастта си. Прочети повече… 

 Да се хванем за зеленоДа се хванем за зелено…
Отново е пролет. И всичко става толкова прекрасно, цветно и усмихнато. Така се чувстаме и ние. Затова имаме и потребност да създаваме, цветя, да шарим в цсетове. А за да направим нашия магазин малко по-зелен реших да използваме нашите прекрасни шайгички, в които опаковаме подаръци. На дъното на шайгата сложих чувалче са смет. Най-отдолу разположих малко дренаж от начупени керемиди и камъчета (те помагат да не загниват коренчетата). После дойде ред на пръстта, а най-отгоре поръсих семенца котешка трева, купена от зоо-магазин. Тревата на снимката е на 2-3 дни, но вече събира много „почитатели“…
Когато нашата трева порасне още, разбира се, ще видите и вие:) 
 
   

  КАК СЕ ПРАВИ – ПРЕДСТАВЯМЕ НАШИТЕ АНГЕЛИ
      
С огромно вълнение Ви представям и някои от нашите ангели и ангелски крила.
Всички изкушени да творят ангели знаят, че когато създава ангели, на човек му става толкова АНГЕЛСКО… Когато ги създавам винаги започвам съвсем несъзнателно да си пея Angel’s birth. 
И така, те са направени от тел, а някои от тях са облечени в прозрачни и нежни рокли. Моите ангели са ефирни и прозрачни, затова доста трудно ми се получиха снимки.
Стоящите ангели са стъпили върху основа от естествени необработени камъни – аметисти, ахати, ясписи, които намираме и събираме из разни тайни места в Източните Родопи:))
Е, докато човек обработва тела пръстите го понасят доста болезнено, заради твърдите телове, но пък усещането да създаваш ангели е толкова неповторимо… 
За да работите и Вие с тел първо се снабдете с бижутерски клещи. И започнете да експериментирате.
По крилата на някои ангели правя плетеница от по-мека и тънка тел с едри полускъпоценни камъни.
За да видите как ние правим и разни други неща, заповядайте в нашата рубрика Работилница за идеи или Как се прави… (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ) 

 
  ПРЕКРАСЕН ЛИЧЕН ПОДАРЪК 
Вижте снимки на някои от рисуваните бутилки  вино или шампанско с личен текст от тези, които ги избраха и със сърца от филц + ръчна картичка + красиво сандъче за бутилки. Бутилките са сътворени от нас БГ АРТ.
Такава бутилка може да бъде един прекрасен личен подарък за всеки празник или просто за една по-уютна и топла вечер. Бутилките са пълни с качествено вино или шампанско.  
         И разбира се и нашите картички (за тях съм изрязала сърца от нашата ръчна хартия или от филц). Надяваме се, че ще Ви харесат и създадат приятни емоции…. 

 
 
 
  КАК СЕ ПРАВИ – Ефектно бижу или декоративна висулка от глина

Лесно и бързо можем да създадем прекрасен декоративен елемент или бижу. Аз моите ги правих около Коледа.
За целта ни трябва самосъхнеща глина . Глината се предлага в бял и в натурален цвят. Разточваме парче глина, както се разточва тесто. Ако нямате точилка може да използвате бутилка стъклена.
Съвет: Разточете глината върху метално фолио. Така по-лесно ще боравите с фигурките.
Изрежете различни форми.
Съвет: Най-лесно е да се използват формички за коледни сладки или детски фигурки за пясък. А ако искате по-нетрадиционни  фигурки изрежете с остър нож в желаните форми.
Обичам дантелените релефи. А те се правят бързо и лесно – притискаме дантелата с ръка и разточваме внимзтелно с точилката, за да стане релефа по-отчетлив и линиите на дантелата да са по-равномерни. Интересен и модерен релеф се получава и с плетиво – за целта заменете дантелата с плетиво.
Съвет: За да пробиете дупки използвайте сламка.
Оставете изрязаните фигурки да съхнат според вида глина.
След като са идеално сухи могат да се боядисат в различни цветове Аз използвам акрилни боички. Но са много красиви ако останат в натуралния цвят на глината. За да заздравите глината накрая намажете с лак – мат или гланц по избор.
За коледните фигурки може да поръсите и с брокати.
А съвсем скоро ще направим по същия начин и глинени фигурки-мартеници.
Забавлявайте се и творете – сами или с децата си (елхичката в розово и синьо е направена от 3-годишната ми дъщеря Преслава)

 
 
 
(Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)
За да научите Как се правят и други неща, посетете нашата Работилница за идеи 

 
 
 
ПРАВОСЛАВНИ СВЕТЦИ – покровители на професии, интереси и дейности
Покровители на търговци, мениджъри, мениджъри по продажбите, банкери, счетоводители, финансисти – Св. Николай  Чудотворец, архиепископ на Мира. От живота на Св. Николай знаем, че когато в Ликия настанал голям глад, архиепископ Николай, за да спаси гладуващите направил ново чудо:  един търговец бил натоварил хляб на кораба си, но ден, преди да отплава далеч на Запад, сънувал Свети Николай, който му заповядал да достави всичкия хляб в Ликия. Светецът обещал да купи целия му товар и му дал като предплата три златни монети. Събуждайки се, търговецът останал много изненадан, когато открил в ръката си три златни монети. Той осъзнал, че това е заповед  свише, доставил хляба в Ликия и гладуващите били спасени. Там той говорил за съня си и жителите на Ликия веднага познали по описанието своя архиепископ. От тогава Св. Николай се счита за покровител на търговци, банкери, финансисти, моряци и изследователи, покровител на пътуването по суша и море.
 Служители на данъчните служби, митничари -Апостол Матей, който по професия е бил митар (римски бирник) и обикновено се изобразява със сметките или торба злато. Чул гласа на Исус Христос: „Следвай ме“ (Mt 9 9), той захвърля събраните налози в праха и последва Спасителя.
Дипломати, пощенски служители – Архангел Гавриил е един от седемте главни ангели. Той се споменава няколко пъти в Писанието като небесен пратеник, когото Бог изпраща при хората да обяви Неговите планове за спасението на човешката раса.
Архангел Гавриил е избран от Бога да отнесе благата вест на благословената Дева Мария, а чрез нея и на всички хора, да ги зарадва с вестта за въплъщението на Спасителя, Исус Христос, Божия Син.
Ако изброяването на Архангелите започва с Михаил, победителят над Божиите врагове, то Гавриил е на второ място. Бог го праща да обяви и обясни божествените тайни. Като пратеник на Бога, възвестяващ най-важните събития от Стария Завет и Новия Завет, Архангел Гавриил трябва да бъде особено близо до Бог. Светата църква понякога го изобразява с клонка от Рая в ръката му, а понякога в дясната си ръка той държи фенер, в който гори свещ, а в лявата – огледало от яспис. Огледалото показва, че Гавриил е пратеник на Бог за спасението на човешката раса, а свещта във фенерите напомня, че  Бог крие съдбата ни до момента на нейното реализиране и Неговия промисъл може да разбере само онзи, които постоянно поддържа в сърцето си отражение на Божието слово.
Строители, проектанти, строителни компании, архитекти, инженери – Свети Димитър. Прочети повече…

 
  Ето и малко снимки от нас и новия адрес – ул.Златарска 1 в Пловдив ( а бяхме на ул.Железарска 7) – нашето прекрасно светло местенце, точно зад Централни хали. А към красивите авторски и ръчни предмети (икони, авторска керамика, картини, бижута, др.) добавихме и нещо ново и различно – щанд с Натурални и Био продукти за красота и за здраве – арганово масло БиоАрган , серията натурална козметика от висок клас и на неустоими цени Organic surge, бутилки Bobblebottles, чай на „Българска билка 1893“ – „17 билки за отслабване“, етерични натурални масла и др.Очакваме Ви!  
         
 ПОДАРИ ИЗКУСТВО! Българско, Ръчно, Авторско

  КОЙ СВЕТЕЦ КАКВО ПОКРОВИТЕЛСТВА (или КОЯ ИКОНА ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩ ПОДАРЪК)?
Света Богородица – Дом, семейство, майки, деца. Подходящ подарък за нов дом, ново семейство и за всякакви поводи. (Чества се на 15 август)
Св.Йоан Кръстител – Подходящ подарък за кръстници и кумове; Помага при главоболие (Чества се на 7 януари)
Св.Димитър – Покровителства търговците (Чества се на 26 октомври)                 
 Св.Георги Победоносец –  На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Почитан като небесен воин и закрилник на смелите мъже, на войници, затворници, животновъди и земеделци (Чества се на 6 май) Прочети повече….. 

7 ПРИЧИНИ ДА ПОДАРИТЕ ИКОНА (или ПОДХОДЯЩАТА ИКОНА ЗА РАЗЛИЧНИ ПОВОДИ)
Всеки си е задавал въпроси като:  „Какво да подаря на някой, който вече си има всичко?“, „Какво да подаря на човек, който не познавам достатъчно добре?“ или „Какво да подаря на мой много близък човек?“. На тези въпроси подходящият отговор може да бъде – Икона.
За Кръщене
За детето, което ще бъде кръстено и за неговите родители е подходящо да бъде дарена иконата Богоявление (на нея е изобразено как Йоан Кръстител кръщава Христос във водите на р.Йордан), на Архангел Михаил, на Христос, на Света Богородица или на светеца, чието име носи детето. На кръстниците е подходящо  да бъде дарена иконата Богоявление (или Кръщение Господне).
Икона-покровителка на Дома
Когато искаме да направим подарък за дома на дадено семейство подходящият избор е икона на Света Богородица или на Свети Мина, които са покровителите на дома. Прекрасен избор е и икона на Исус Христос.Ако имате възможност добре е иконата да е рисувана, а да не е снимка или отливка… Прочети повече….. 

КИПРИАНОВИ МОЛИТВИ (Молитвата на св. Киприан) против магии и негативни влияния
Молитвата към Св.Киприан е популярна като Киприановата молитва. Тя се чете против разпръскване на магии, уроки и негативни влияния. Някои твърдят, че тя трябва да се чете само от свещеник, а други – от всеки, покаял се за греховете си. Св.Киприан и Юстинапомагат за изцеление на душевни и телесни недъзи, за предпазване и премахване на магии и други зловредни влияния.
Киприанови молитви:“Владико Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който всичко държиш, Святи и благословени и Вечносъществуващ Цар на царете и Господи на господарите! Прочети повече….. 

СИ ЛАТА НА ЧУДОТОВРНАТА ИКОНА НА СВ.БОГОРОДИЦА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА“ от Горни Воден
Чудотворната икона на Света Богородица „Златната ябълка“ е прочута с многобройните случаи на чудеса, свързани най-вече с изпълнените молитви за рожба. Иконата е наречена „Златната ябълка“ заради оставената в миналото като дар от благодарни миряни ябълка от чисто злато. Семейството на свещеника води регистър на дечицата, измолени пред иконата. Прочети повече…  

Всички наши статии са обект на авторското право. Препечатването или цитирането на материали или на части от материали става само с препратка към първоизточника bgartgallery.eu или bgicons.eu  или darove.eu 
КошницаНяма добавени артикули