Няколко от най-опасните и вълнуващи мостове по света – тема за Светът – Idi.bg

34
Добави коментар
tao
tao

 

 

Мостовете, които ще Ви покажем в тази статия са изключително красиви, но и опасни. Преминаването им ще Ви зареди със стабилна доза адреналин. Ето и няколко от най-вълнуващите мостове по света:

1. Въжен мост Carrick-a-Rede

 

 

Мостът се намира близо до Балинтой в Северна Ирландия и свързва сушата с малкия остров Carrickarede. Създаден е от местни рибари, които минавали по него, за да нагледат своите мрежи. Carrick-a-Rede е дълъг 20 метра и висок – тридесет. Днес той е предимно туристическа атракция, като през 2009 по него преминават 247 000 души. Отворен е за прекосяване целогодишно, а таксата е 5.40 британски паунда. Забранено е преминаването на повече от 8 души едновременно.

2. Мост Royal Gorge Bridge

 

 

Мостът Royal Gorge се намира близо до Каньон Сити, Колорадо в рамките на археологически парк. Дължината му е 384 метра, като се извисява на 291 метра над река Арканзас. До 2001 държи рекорда за най-висок мост в света, след което е надминат от моста Liuguanghe в Китай. Royal Gorge Bridge има пътека, която се състои 1292 дървени греди и е поддържан от кули с височина 46 метра.

 

3. Висящ мост Хюсаини

 

 

Мостът Хюсаини се намира в Пакистан, над езерото Борит. Известен е по целия свят като един от най-опасните, тъй като освен, че е дълъг е и зле поддържан – много от дъските му липсват. Да се мине по него е истинско предизвикателство и защото във ветровити дни Хюсаини доста се клати. Въпреки застрашителния си вид мостът е относително сигурен и се е превърнал в туристическа атракция, която подлага на изпитание нервите на преминаващите.

 

 

4. Въжен мост Инка

 

 

Този тип мостове са били доста популярни по времето на инките и представляват прости висящи мостове над каньони и пропасти, които осигурявали достъп до империята. Те са представлявали значителна част от пътната система на инките и са пример за техните иновации. Често били използвани от вестителите на империята.

 

5. Мост Sidu River

 

 

Sidu е въжен мост над долината на река Sidu в Китай. Той се намира в Badong Vounty, провинция Hubei, близо до Yesanguan. Мостът е с дължина 1 222 метра и височина 500 метра, което го прави най-високия мост в света.

6. Виадукт Милау

 

 

Със своите 343 метра, виадуктът Милау е най-високият мост от този тип в света. Намира се в южна Франция (между Клермонт-Феранд и Пезане, близо до Милау) и се издига над долината на река Тарн. Виадуктът е по дизайн на френския инженер Мишел Вирльо и британския архитект Норман Фостър, като конструирането му поглъща 400 милиона евро. Мостът получава награда за забележителна постройка през 2006 (IABSE Outstanding Structure Award).

 

7. Мост Кепос, Коста Рика

 

 

Мостът Кепос е особено опасен, тъй като е тесен и колите могат да пътуват само в едната посока. Той скърца страшно и се люлее от тежестта на колите, поради което местните го наричат моста „О,Боже!”. За да преминете трябва да изчакате на опашката от автомобили. Ако решите да вдигнете адреналина си, Кепос се намира по пътя от Jaco към Кепос.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3114 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност