Лакиране на интериорни врати

0
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

Почистете вратата от прах и друга мръсотия. Обработете почистената повърхност с налично почистващо средство за дървесина. Изплакнете добре с чиста вода и оставете вратата да изсъхне. При необходимост отстранете стария лак или боя с помощта на шкурка.

За достигане на най-добро задържане на лака, при лакиране на интериорни врати, предварително шлифовайте цялата повърхност с дребна шкурка. Не забравяйте, непосредствено преди самото лакиране да изчистите вратата с дребна шкурка или мокър парцал.

Съвременните интериорни врати е добре да се покриват с до два слоя лак. При вътрешни работи по лакиране на интериорни врати може спокойно да използвате разтворим във вода лак, мебелен лак, нитро-лак или най-обикновен универсален лак. Имайте едно на ум, че при избора на лакиращо средство трябва да имате в предвид лака, с който врата е била третирана преди да решите да сменяте покритието и.

При тониране на дървени интериорни врати с цветни лакове е добре да се придържате към следните последователност на действие:

В случай, че сте решили да махнете изцяло предишния лак, оставяйки като следствие само дървено покритие, минете цялата врата поне веднъж с прозрачен лак, за да се изгладят неравностите по дървото.
Нанесете по повърхността цветния лак, разреждайки го 10-50% с вода. Степента на разреждане определете посредством пробни щрихи върху ненужно парче безцветна пластмаса или дърво със същата фактурна особеност като вашата врата.
Колкото повече слоеве цветен лак нанасяте, толкова по-интензивен ще е цвета на вашата врата, скривайки все повече и повече фактурата на дървесината.
За допълнителна здравина на цветния лак се препоръчва да нанесете допълнителен – завършващ слой безцветен лак.

При лакирането на интериорни врати е препоръчително да използвате четка или валяче. Не се скъпете при използването на лак, това прави работата приятна и е гаранция за най-добри резултати. За най-подходяща, при работа с лак, се счита стайна температура от порядъка на +15…18 C. Когато времето е топло, можете спокойно да отворите прозорец или врата, но бъдете внимателни за наличието на коварни течения. Не забравяйте добре да проветрите помещението, чиято интериорна врата лакирате.