По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. В процъфтяващия бизнес се включват все повече български предприемачи не само от пограничните райони, но и от почти всички краища на страната. Обяви за изкупуване на големи количества дърва за огрев, предназначени за Гърция, има дори от Русе, Варна, Несебър.

Причината за масовата истерия е поскъпналата електроенергия и преустановената продажба на т. нар. „червена нафта“ в южната ни съседка, която продължава да е в тежка икономическа криза.
И печалбата не е за пренебрегване. Родните букови и дъбови трупи вървят между 70 и 100 евро за кубик, което е двойно повече от цената им в България.

По неофициална информация само през ГКПП „Кулата – Промахон“ на ден минават по 300 камиона с дърва. По 150-200 тира дневно прекосяват границата през другия пункт – „Илинден – Ексохи“, твърдят хора от бранша.
В Петричко има складове на няколко места. Тонове дърва се режат и цепят в тях, след което се товарят за износ.
Само в района на село Марикостиново базите са две, разположени за удобство на главен път Е-79.
Обикновено трупите се продават на гръцки търговци, които след това ги препродават на по-високи цени. Има и практика дървата да се доставят директно до домовете на гръцки семейства.

Очаква се печелившият бизнес да продължи още месец, след което търсенето на дърва да намалее и пазарът да се нормализира./БЛИЦ