Змиевидни роботи ще ремонтират самолетни двигатели

2
Добави коментар
bedio
bedio

Двигателят на един реактивен самолет има около 100 сензора, които следят показатели като температура, налягане и вибрации. Тези данни непрекъснато се анализират, но какво се случва при повреди по време на полет.

Инженери от компании като Rolls-Royce и General Electric разработват устройства, които ще откриват и поправят проблеми в самолетните двигатели. Роботите разработени за целта са със змиевидна форма и са с диаметър около 15 милиметра. Те ще са прикрепени към двигателя, но управлявани от техник, който ще ги насочва през вътрешността му.

Основният проблем със сегашния метод е нуждата от специализация. Rolls-Royce например следи 14,000  двигателя на 500 авиокомпании в цял свят. Това поражда недостиг на техници, тъй като се борави със специално устройство за идентифициране на проблема. Друг голям проблем свързан със сегашната система е спирането на самолета от полети заради ремонта, тъй като двигателите трябва да се разглобяват и сглобяват, което от своя страна поражда огромни загуби за авиокомпаниите.

Змиевидните роботи биха могли да разрешат тези проблеми. Те са снабдени с камери, ултравиолетови лазери и подобни на шмиргел инструменти за раздробяване на повредени части. Роботите ще могат да функционират при 1600 градуса температура в двигателите. Първите модели се очакват през лятото на 2014 година.