Брей – Tamus communis- за какво и как се използва

3
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Билки
     Добавил: ЦветиБрей – Tamus communis- за какво и как се използваИзползваната част на растението е подземната част,която се вади рано на пролет – април-или през есента-септември-октомври. Суши се на сянка. Изсушената билка е светло или тъмно-кафява отвън и жълтеникава отвътре, без миризма и с горчив вкус. Опакова се в книжни торби и се съхранява в сухо и проветриво помещение.
Има външно, дразнещо кожата действие, вследствие на което подобрява кръвоснабдяването на наложеното място. Употребява се главно при ставни и други болки с различен произход /ревматизъм, ишиас, плеврит, простуда и др./
В българската народна медицина подземната част на брея се употребява още при хемороиди, туберколоза, за разслабване, при бодежи и др.
Начин на употреба:1 супена лъжица от нарязаната подземна част се вари 10 мин. в 0,5л вода. Прецедената отвара се пие по 1 ракиена чашка преди ядене 3 пъти дневно.
Външно: 200 гр. прясно настъргана подземна част се кисне 20 дни в 1л зехтин или в 0,5л силна ракия и 0,5 л зехтин /за мазане/. За същата цел могат да се използват листата и плодовете на брея.
 Видяна: 2734 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.