Торта „Плаж“ – декорация (стъпка по стъпка)

3
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Торта „Плаж“ – декорация (стъпка по стъпка)

Е да лятото вече си отиде, но спомените остават.

За рожденният си ден реших да  направя една много весела и тематична торта, защото беше дошло време за море, пясък и слънчево настроение. От тогава мина доста време, но все още не е късно да ви покажа какво се получи.

За тортата може да използвате рецептата от Шоколадова торта „Кафе” или друга ваша любима рецепта за блатове и крем.

Останалите продукти са описани по-долу. По-важното е да имате търпение, желание и малко фондан!

Рецепти за домашен фондан има много, но аз до сега не съм успяла да постигна снежно бял цвят. Вероятно нещо не правя както трябва. Затова вече предпочитам да си купя готов.

Използвах бял фондан на Dr. Oetker и цветен Със сигурност може да го заместите с друг. Честно казано нямам много опит, но ми е забавно да декорирам торти.

И така…

Продукти:

бял и цветен фондан

сладкарски бои

бисквити

мляко

масло

пресята пудра захар

точилка

* инструменти за фондан

 

Начин на приготвяне:

* Ще са ви нужни подобни инструменти за фондан. Може да се справите и без тях, но ще трябва да ги заместите с лъжички, ножчета, клечки за зъби и други подобни прибори. В зависимост от това, което ще оформяте може да изберете нужния инструмент. След няколко проби сами ще разберете какво ви е нужно.

 

* Шпатулата за фондан ще ви помогне при заглаждането на покритата с фондан торта. Благодарение на него ще имате гладка и добре оформена торта. Може да се справите и с ръка, но се изисква повече търпение.

След като вече сте направили тортата може да пристъпите към украсата.

Поръсете пудра захар върху масата и точилката и разточете бял фондан. Не трябва да е прекалено тънък или прекалено дебел. Ако се накъсва лесно докато го вдигате разточете отново, но този път го оставете по-дебел. Покрийте тортата и загладете със шпатулка

Натрошете бисквитите на ситно. Може да ги смелите с блендера, за да е по-ситен пясъка.

Намокрете съвсем леко фондана. Посипете върху само върху горната част на тортата. Остатъка от бисквитите запазете.

Поръсете пудра захар върху масата и точилката и разточете бял фондан. Изрязвате дълга лентичка околко 3-4 см широка. Краищата й накъдрете с подходящ инструмент. Аз използвах тези с объл край, като сменях различни, за да се получат разнородни къдрички. (виж снимката)

Залепете лентичката за най горния ръб на тортата, като я обиколите цялата от край до край.

След това капнете 1 капка синя боя върху белия фондан и омесете, докато се получи равномерен цвят. Отново разточвате, накъдряте и поставяте лентичката под най-горната.

Отново прибавяте капка боя към вече бледо синия фондан и омесвате. Повтаряте стъпките, докато стигнете до най-долната част на тортата и фондана стане тъмно син (виж снимката).

 

От фондана започнете да оформяте различните фигурки, докато получите желания резултат.

Аз направих едно раче осмокраче, което палаво пристъпва към хавлията, с желание да грабне банския, а може би захвърления бестселър?

Ако сте начинаеш ще ви е нужно повече желание и търпение. Аз ви съветвам ако не ви достига въображение или нямате модел пред очите си, който да следвате, да заложите на сигурното – гледайте картинки и копирайте формите.

С няколко опита ще се получи. Останалото е въпрос на техника.

Основното, което трябва да знаете, че фондана не трябва да изсъхва докато работите с него! Ако изсъхне моделирането ще стане трудно. Съветвам ви да си взимате, колкото ви е необходимо, а останалия фондан да държите в добре запечатан плик без въздух! Ако е прекалено лепкав може да го омесите с малко пресята пудра захар.

Елементите се залепят един за друг съвсем лесно като леко с четчица намажите с вода, там където ще лепите.

* Преди да поставите фигурките върху тортата е добре леко да изсъхнат, за да запазят формата си и в хладилника!
* Ако температурата в стаята е висока рискувате фондана да омекне и да се получат изменения във фигурите и дори смъкване на покритието върху тортата. Съветвам ви да поставите тортата в хладилник, докато приготвяте останалите фигурки.

Камъните на морското дъно направих от остатъците от блата, като ги натроших и омесих смалко разтопено масло и прясно мляко. Те са съвсем несъразмерни. Просто стискате в дланта си прозиволно парче от тестото и след леко дооформяне вече ще имате скалички.

И накрая, след като почти сме готови с декорацията, остават финалните щрихи. Поръсете ‘морското дъно’ с останалите бисквити и произволно сложете малки захарни перлички по цялата торта.

Е това е цялото приготовление. Отнема часове труд, но резултата си заслужава, а и празника става по-хубав.