Огромни китайски миди убиват Дунав!

1
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Доцент Пехливанов е на мнение, че китайската мида е донесена у нас случайно. Най-вероятно е полепнала по стените на кораб, преминал по нашите води.

 Огромни китайски миди са се настанили в Дунав и убиват родните видове, като изяждат храната им. Това твърди доц. Лъчезар Пехливанов от Института за биоразвитие към БАН пред в. “Телеграф”. За наличието на големи миди край Видин се разбра още преди няколко седмици. Тогава учител извади гигантски миди от реката.

Доцент Пехливанов е на мнение, че китайската мида е донесена у нас случайно. Най-вероятно е полепнала по стените на кораб, преминал по нашите води. Този вид е намерил подходяща среда и хранителна база у нас. Учените твърдят, че мидата не представлява непосредствена опасност за флората и фауната на Дунав. Тя не е хищен вид е единственото, което прави, за да се храни, е да филтрира вода. Еколозите обаче са притеснени, че китайската мида може да измести родните видове, тъй като е с по-големи размери и изяжда цялата храна.

“Тя няма естествен враг у нас, следователно популацията й може много бързо да се увеличи. Разпространява се благодарение на течението. Колко бързо ще навлезе в крайдунавските блата ще стане ясно, когато те бъдат залети с вода”, обяснява доцент Пехливанов.  

БЛИЦ

30/09/2012