Мащабна международна кампания иска справедливост за Михаил Стоянов

1
Добави коментар
jool
jool

Мащабна международна кампания иска справедливост за Михаил Стоянов

30 септември, 2012 at 11:29 am

Днес се навършват 4 години от жестокото убийство на Михаил Стоянов в Борисовата градина в София. Студентът по медицина беше убит на 30 септември 2008 г. Бил е нападнат, тъй като убийците му мислели, че е хомосексуален.

До днес срещу двамата заподозрени за бруталното убийство няма повдигнато обвинение, а преди няколко месеца самите те, до онзи момент под домашен арест, бяха пуснати под гаранция, тъй като максималният двугодишен срок на задържане преди съдебен процес бе изтекъл.

Днес, неделя, 30 септември 2012 г., в 14 ч. граждани ще се съберат при езерото „Ариана”, за да поднесат цветя на мястото, където е бил убит Михаил. Очите им ще бъдат завързани с черни ленти, символизиращи слепотата на българското правосъдие за престъпленията от омраза, основана на (предполагаема) сексуална ориентация. Акцията е инициирана от ЛГБТ активиста Добромир Добрев.

На 25 септември Българският хелзинкски комитет (БХК) и международната правозащитна организация Амнести Интърнешънъл изпратиха писмо, в което изразяват дълбоката си загриженост относно липсата на развития по случая с убийството на Михаил Стоянов. Писмото е адресирано до прокурора по случая, г-н Драгомир Янчев от Софийска градска прокуратура.

Двете организации коментират, че процедурата в момента е напълно спряла. Въпреки че разследването приключи на 28 май 2012 г., до момента тя не е възобновена.

Трима свидетели потвърдиха, че са били в Борисовата градина в нощта на убийството и са видели двамата заподозряни да убиват Михаил. Всички те са били част от група, която твърди, че прочиства парка от гейове.

Двете организации призовават Драгомир Янчев, в качеството му на прокурор по случая, незабавно да изведе заключенията от резултатите на разследването. Ако има достатъчно събрани доказателства срещу заподозрените, да повдигне обвинение срещу тях, за да могат да бъдат съдени според международните стандарти, а ако не — да отвори повторно разследването, за да могат виновните за убийството да бъдат изправени пред правосъдието.

В момента стартира мащабна международна кампания, която иска справедливост за Михаил Стоянов. Кампанията се води от локалните офиси на Амнести Интърнешънъл по света и се подпомага от Български хелзинкски комитет. Амнести Интърнешънъл — Норвегия вече е събрала 13 000 подписа под петиция, която ще бъде изпратена на прокурор Драгомир Янчев.

Българският хелзинкски комитет призовава всички граждани да подпишат тази онлайн петиция.

Гласувай » | Сподели: 

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК новини. Tags: Amnesty International, Амнести Интърнешънъл, БХК, Български хелзинкски комитет, Добромир Добрев, Михаил Стоянов, правосъдие, престъпление, престъпления от омраза, прокуратура, убийство, хомофобия.