Мокетени килими – красиви и практични

2
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

Избор>
Начало / Полезно / Мокетени килими – красиви и практични

  Мокетени килими – красиви и практични

октомври 2, 2012 от admin   Публикувано в Полезно

Когато обзавеждаме дома си и стигнем до настилката, съвсем естествено в магазините погледът ни е привлечен от скъпите ръчни килими, които изглеждат толкова меки и топли. Наистина те притежават много качества и са на практика вечни, ако се грижим за тях както трябва. Именно грижите по поддържането им е причината, да се насочим към щанда. Всъщност, има и още една причина – цената.
Мокетените килими са много красиви – няма никакво ограничение пред идеите на дизайнерите, затова предложенията като шарки, цветове и мотиви са безброй. В зависимост от цветовата гама, която подхожда на помещението, в което ще се сложи килима, можем да избираме между безброй десени.
Богатият асортимент не е единствената причина, да се ориентираме към избора на мокетени килими. Материалите, от които са изработени са специално подбрани, за да бъде килимът практичен и да се поддържа лесно. Те не задържат петна, лесно се почиства всяко замърсяване с обичайните препарати за почистване. Те могат да се перат както в домашни условия, така и в обществена пералня. При това няма да загубят шарките си или да се деформират.
Почти всички ръчно тъкани килими са доста тежки – колкото по-голям е килимът, толкова е по-тежък. Тези, които са изработени от естествени материали се почистват по специални начини, не винаги могат да се перат. Мокетеният килим е лек – дори и най-големите не тежат много. Домакинята сама може да премества килима, да го изнесе навън, да го изпере – това са рутинни действия, които повечето домакини вършат поне два пъти в годината. При това след прането и изсушаването, килимът изглежда като нов, все едно току що е донесен от магазина.
При избора на мокетени настилки освен шарката, се преценява и материала, от който са изработени. Притеснението основно е в това, дали той причинява алергични реакции, особено ако е предназначен за детска стая. Всъщност, пригодността на материалите се проверява много преди да се вложат в производството. Не само състава на преждата, но и на оцветителите подлежат на строг контрол. Този тип килими се почистват по-лесно от плътните видове с дълъг косъм – просто едно минаване с прахосмукачка е достатъчно, за да премахне праха. Именно домашният прах е най-честият причинител на алергии. Всички те привличат и задържат праха, а редовното му почистване с прахосмукачка го отстранява и така във въздуха остават да летят много по-малко прашинки.
Повечето мокетени пътеки издържат дълги години без да променят цвета и формата си. Естествено, това зависи от качеството на изтъкаване и използваните материали. В магазина ще ви информират за гаранциите и срока на експлоатация на всеки от предложените видове. По-ниската цена на килимите позволява те да се подменят по-често, нещо което е от полза, когато се променя интериора в жилището.