Световен ден за достоен труд

9
Добави коментар
vestitel
vestitel

Световен ден за достоен труд По-светли работни дни – по-светъл живот
В условията на световна криза, на 7 октомври светът отбелязва за пети път Световен ден за достоен труд. Тази година мотото е „За по-светли работни дни“. В това изречение е въплатено желанието на милиарди хора по целия свят да се трудят достойно, получавайки добри условия на труд и адекватно на нуждите им възнаграждение. По решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите за първи път на тази дата през 2008 г. е обявен Световен ден за достоен труд.

 Това е ден, в който синдикатите от цял свят обединяват усилията си за солидарност и установяване и спазване на правата на работното място.

В края на месец септември, социалният министър Тотю Младенов отправи призив за насърчаване на трудовия живот и заетостта на хората в напреднала възраст. , Министърът подчерта, че възрастните работници са съществена част от целевите групи на схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, изтъкна социалният министър и поясни, че се изпълняват операции, в които се включват наети лица над 55-годишна възраст в обучение за обучители и последващото им използване като ментори на новопостъпили работници.

Предоставят се и възможности за въвеждане на гъвкаво работно време за възрастните служители, работа на половин работен ден, срещу което със средства по ОПРЧР наетите получават материални стимули под формата на допълнителни трудови възнаграждения. Всичко това има за цел да направи трудовия живот на хората в зряла възраст по-достоен и отговарящ на изискванията на деня.

Създадена на 06.10.2012 г.