Как се оправят улични дупки в Германия

127
Добави коментар
yurukov
yurukov

 
 
 

Публикувана е на четвъртък 12th февруари 2009 14:48 в категориите: Технологии и Интернет

И в Германия има улични дупки и лоши пътища. Колкото и качествено да се строи всичко се износва и в един момент трябва да се закърпи. По принцип общината тук е доста богата и има въможност да ремонтира бързо и качествено, защото по-голямата част от данъците остават в нея. Преди половин час обаче забелязах нещо, което не съм виждал досега. На една улица имаше отсечка с многобройни плитки дупки. За да не ремонтират целия път, един камион с работници минаваше и посипваше катран и асфалт върху дупките.
Странното в случая е, че нямаше валяк – просто един работник потупваше с лопата горещия асфалт и това е. Може би се надяват, че многото минаващи коли ще набият кръпките. Все пак ми се стори много небрежна и некачествена работа. Хубавото обаче е, че се опитват да се погрижат и за най-малките дупки, защото при тези високи скорости и те имат голямо значение.
Снимките може да видите и във Flickrа>

Тази статия е публикувана на 12 февруари 2009, има 157 думи
и е в следните категории: Технологии и Интернет. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.

2
Боян Юруков
каза :

12 февруари 2009 в 15:45:55
Има предимно в крайните квартали. Региона където живея е един от най-скъпите, чисти и спретнати в Германия и дори тук се намират. Разбира се няма нищо общо като положението в България.
Всъщност напоследък в Пловдив ситуацията се е подобрила доста. Връщам се през 5-6 месеца и виждам разликата. През последната година доста улици са оправени и стоят така. Нашата улица примерно не е мръднала откакто я направиха. Дълго време изглеждаше зле, но миналата година направиха тротоара и сега е ок.

8
Боян Юруков
каза :

12 февруари 2009 в 16:34:10
Аз затова и ги снимах – защото този „ремонт“ е дори под българските стандарти. Ще мина довечера да видя какво се е получило, че тогава гледах да мина по-набързо.
Хората са учудващо агресивни като ги снимаш. Не, че са ми скочили де, но ме гледаха кофти, а и нямаха време да реагират. Това е трикът – щракаш и бягаш.

11
vali
коментира в Свежо:

12 февруари 2009 в 16:55:02
[Свежо] Доколкото съм информиран ,времето в Германия в момента е по-лошо от това в България -влажно,студено, сигурен съм ,че това е някаква временна мярка ,докато се оправи времето , а после съм сигурен ,че ще го направят качествено…

13
Боян Юруков
коментира в Свежо:

12 февруари 2009 в 17:00:39
[Свежо] Всъщност в региона където това е снимано, времето е едно от най-топлите в Германия и е близко до това в Пловдив. Само лятото не става толкова топло. Зимата е суха и почти няма сняг. На север е лошо времето. Все пак наистина не може да се правят ремонти когато е студено и сигурно затова слагат студент асфалт.

17
KOL_ZA_POLITICITE
коментира в Свежо:

12 февруари 2009 в 17:22:39
[Свежо] Danke ! Тъпи политици => тъпа държава => тъп народ => тъпи поколения => тъпи политици => ……..О> безмислено съществуване => безмислен живот=> безмислено създаване на деца за безмислено съществуване=> …..О> порочени кръгове е това което представлява „б“ългария и цял свят се кефи на нашето нещастие и за сметка на него (кефят се и тапаците който наричаме политици – те са алчни псета => изключително тъпи)!
Да го Д*хат аз заминавам и ще се кефя на простотията на бг. от по-нормална държава с един по-нормален живот в който няма да издържам с труда си : политици,пенсионери ,неработещи , роми , мафиоти, и т.н. !

18
vladotopa
коментира в Свежо:

12 февруари 2009 в 17:23:17
[Свежо] Е ТЕ ТОВА ТРЯБВА ДА ГО ВИДЯТ НАШИТЕ ,, МАЙСТОРИ “ , ДЕТО ВМЕСТО С ЛОПАТИТЕ , ПРИТЪПКВАТ МАЛКО АСФАЛТА С ОБУВКИ…И -ЧАО!

23
Боян Юруков
каза :

12 февруари 2009 в 17:55:04
@Симеон – тук даже се оливат с ремонтите. Мине не мине някой друг месец и пак почват да копаят нещо и да преправят. Всъщност не ремонтират, а преправят улиците, защото им е хрумнало нещо ново. Е сега ще правят тунел + магистрала под половината град, за да отклонят преминаващите коли от центъра. Голяма съпротива има, защото уж е под земята, но ще изсекат всичко по пътя и нищо няма да расте после отгоре.
@БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – Тук работи системата. Това е, защото полиците знаят, че не могат да мръднат и че всъщност не работят за мафията. В България има много свестни полицаи, но как да арестуват някой, като знаят, че после ще си загубят работата.
За фирмите с същото. Немските фирми в Германия са изрядни, а в България видяхме какво става – падна тавана на летището, а улиците се скапват след един сезон. Не е въпросът кой колко може, а какъв е контрола. Ако има контрол всички могат.
Всъщност и тук има корупция и то доста, но е за по-горните етажи. Примерно някоя голяма далавера да не я хванат. Номера е, че малките неща работят – полицаите хващат престъпниците и после биват осъждани. Това ни трябва на нас – наказуемост. Тогава и пътищата ни ще се оправят и всичко.

24
Тихомир
каза :

12 февруари 2009 в 18:11:07
Дупки по улиците има и в Англия. Забялязал съм че е по-вероятно дупки да бъдат намерени в по-крайни квартали. Състоянието на пътищата също доста зависи от местните власти – направи ми впечатление че в някои градове улиците са доста добри, докато има и такива където дупките са в голямо количество. В тази връзка ето как от едно местно кметство са решили проблема с известяване за дупки по улиците и сруги проблеми в градската среда:
А отделно съм се интересувал от проблема с дупките. Оказа се че по принцип пътищата се правят с някакъв екплоатационен срок – да кажем между 10 и 15 години и е необходимо периодично да се подменя най-горният слой на пътя. В тази връзка си спомням как един път в квартала в БГ в началото на демокрацията беше добре, постепенно се появяваха дупки, около 10 години по-късно го затвориха съвсем, и в момента този път е изоставен и значително разрушен.
Та проблемите с дупките в БГ са се появили поради разпада на системата за поддръжка на пътищата в БГ прес 90-те години. Четох някъде че 1989 номрлано са се поправяли по около 2000-3000 км пътища на година. Това е стигнало своето дъно 1995-1996 с 30-40 км за цяла България. Но регионалната политика е била възстановена след 1997 г и оттогава количеството на поправените пътища и новопстроени постоянно се увеличава. Май миналата година е била рекордна в историята на пътното строителство в БГ с най-много количесто използван асфалт и съответно оправени и новопоствоени пътища. Разбира се това варира от регион на регион и зависи от местните власти.
Предполагам че за 5-6 години работа ще може да се навакса изоставането в пътната поддръжка от ранните 90 и постепенно пътищата ни ще са с високо качество. Има и доста при за това както от Европейските фондове по поне две или три от оперативните програми (транспорт – магистрали и първокласни пътища, регионално развитие – градкса пътна мрежа, подпомагане на селските райони – селата ) така и от националният бюджет.

26
stoyanski
каза :

12 февруари 2009 в 19:13:14
@ Юруков
Предполагам, че това което виждам на снимката не е основния начин по който се попълват дупките в Германия…….и мисля, че в някой бъдещ момент ще бъдат поправени по-качествено. Засега, общината може би има само за толкова пари

28
Боян Юруков
каза :

12 февруари 2009 в 22:12:14
@Тихомир – Това е много правилно. Подценяваме рухването на много от системите през годините на кризата след комунизма и после пак през ’97. Друг пример за проблема зона са имунизациите, които в периода са се правили само частично, защото не е имало яснота в системата.
Наистина ще трябва време да се навакса с инфраструктурата, но с корупцията в държавата не виждам как скоро ще се докопаме до фондовете. Интересен ще е също моментът, в който се нормализира обстановката и правителството тогава започне да се бие в гърдите, че е оправило пътищата. Не, че сега не правят нещата некачествено и само за да отбият номера, но не малка част от работата ще бъде свършена през времето на няколко управления.
Интересно ми е впрочем, че ако някой политик каже същото, което ти написа, но в отговор на въпрос защо са ни лоши пътищата – всички ще му скочат, че се оправдавал. А това всъщност си е чистата истина.
@Иван – това е една отговорна община, в която работи системата. Наистина така трябва да се прави и си мисля, че точно това съм видял днес.
Впрочем това показва за пореден път доколко може да се изкриви едно наблюдение – аз си нямах представа, че така се прави и веднага реших, че отбиват номера. Добре, че мнението ми се появи в блог, защото вие може да ме поправяте. Ако се беше появило в някой вестник – край – черно на бяло е и после никой няма да се поправя.
@stoyanski – да, и аз до този извод стигнах след мненията тук.
@Инж. – А, какво мислите за идеите за нанасяне на настилки от преработени гуми? Чух, че има вариант да се нарязват на много дребни части и да се слепват с горелки като горен слой на пътя. Не знам доколко технологията ще е рентабилна, защото по-мек път означава повече разход за гориво, но в същото време няма въобще да се троши и ще има много добро сцепление в почти всички условия.

29
Никола
каза :

14 февруари 2009 в 12:04:29
Хора, малко сте издигнали на пиедестал тая Германия (и другите страни от западна Европа) и като станете свидетели на подобни неща, се чудите как е възможно.
И тук има неуредици, и тук има дупки, и тук има има претупване на работата. Тия пичове дето си ги снимал са от източна Европа, или е Поляк или е Сърбин тоя дето ще подгони след малко. Няма какво да се чудиш, че претупва. В България фирмата-изпълнител би поверила този мъничък проект на група цигани. И те ще претупат. Ама ще кажеш, циганска работа. Тук лафът е полска работа …

Оставете отговор

.