Интересни факти за марихуаната

20
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

Знаеш ли всичко за едно от най-провокативните растения?

– през 17-ти и 18-ти век в САЩ отказът да отглеждаш марихуана е бил наказуем от закона. От конопа се правили редица стоки като учебници, въжета, облекла, платна…

– Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън са имали ферми за коноп. Освен това, Джеферсън е написал проекта на Декларацията за независимост на хартия от коноп.

– в разгара на Втората световна война американското правителство пуска филм, наречен „Коноп за победа“, който има за цел да пропагандира многобройните приложения на растението и да насърчава фермерите да го отглеждат, за да помогнат на военните нужди. Съществуването на филма дълги години е отричано от правителството, но през 1989 г. адвокат на име Джак Херър, борещ се за легализирането на марихуаната, дарява на Библиотеката на Конгреса копие на филма.

– в древен Китай растението, познато като „ма“, се използвало за подправка, гориво, дрехи и лекарства от 6000 година преди Христа. Най-старото споменаване на марихуаната е от 2737 г. пр. Хр., когато Червения император  Шън Нун е написал ръководство за ползите и вредите от най-различни билки. През 2 г. сл. Хр. хирургът Хуа Туо  ползвал марихуана, за да упойва пациентите по време на операции, включително при тежки операции като трансплантации на органи.

– скорошно проучване в Университета на Алабама, САЩ, показва, че дробовете на студенти, които пушат по няколко пъти на седмица, са по-здрави. Изследване от 2005 г. пък сочи, че димът може дори да предпазва от рак на белите дробове. За разлика от тютюна, който съдържа никотин и катран, които предизвикват рак, марихуаната съдържа THС, което намалява риска от заболяването. Освен това, е невъзможно да се умре от свръхдоза.

– съществуват многобройни догадки за произхода на думата „марихуана“. Според някои е словосъчетание от имената Мария и Хуана, нарицателни за „проститутка” в миналото. Друга теория е, че произлиза от думата maraguanquo, която означава „упойващо растение”. За първи път думата „марихуана” е използвана през 1873 г, като  преди това растението е било познато като „канабис” и „коноп”.

– най-големият производител на марихуана в света е Мексико. Следван от Парагвай. А къде се употребява най-много? В добрите стари американски щати. Според проучване, 42 % от американците са опитвали канабис. Дори президентът Обама е пушил.

– докато употребата на марихуана в Древен Китай е била най-вече с лечебна цел, то в Индия редовно я ползвали за забавление. От нея произвеждали и напитка, наречена „бханг“, която представлява варена смес от марихуана, ядки и мляко. Тя правела хората толкова щастливи, че британското колониално правителство започнало да се тревожи да не биупотребяващите я да не полудеят от нея. Доклад от 1894 г. обаче проучил, че употребата на напитката е безвредна, а евентуалната й забрана, би била твърде опасна.

– възможните употреби на влакната от растението са безбройни. Може да ползва за изработката на въжета, хартия, дрехи, може да се яде, а семената му могат да бъдат гориво. Проучване от Калифорнийския университет установява, че 1,5 до 3,5 милиона акра индустриални насаждения биха могли да задоволят всички енергийни нужди на човечеството. Освен това за разлика от тютюна, който разрушава почвата след всяко засаждане, марихуаната я подобрява. Освен това за разлика от тютюна, който разрушава почвата след всяко засаждане, марихуаната я подобрява. Отглеждането на растението е легално в Уругвай, Перу, Индия и дори в Иран. Легализирането в останалата част от света би създало огромен брой работни места, би помогнало в борбата със световния глад, би намалило болката на страдащите от СПИН, глаукома и рак,  и дори би намалило емисиите на вредни газове в атмосферата.

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари