Тиоман – преоткрит рай в Южно китайско море – тема за Малайзия – Idi.bg

47
Добави коментар
tao
tao

 

 

Тази красива тропическа територия е разположена близо до източния бряг на полуостров Малайзия. В малайзийския архипелаг са включени 60 вулканични острова, като Тиоман е най-големият от тях. Единственият начин да се отиде до острова е по вода.

Тъмнозелените склонове на остров Тиоман приличат на голям, спящ дракон, полегнал насред Южно китайско море. Когато се приближим виждаме, че „драконът“ всъщност представлява огромни дървета и непроходима джунгла; че сивите му нокти са гигантски гранитни канари, а рогата му – два върха близнаци с върхове, обвити в мъгла. Видът на острова стои и в основата на местната легенда относно произхода му. Според нея една китайска драконова принцеса летяла, за да навести своя принц в Сингапур и спряла да си почине в тези топли и спокойни води. Принцесата се влюбила в красотата на местността, решила да преустанови своето пътешествие и приела формата на остров.

За последните два – три века Тиоман е бил обезлюдяван три пъти. През 1830 г. на острова идват пирати, които отвличат 70 души за роби, което кара местното население да не се завърне по домовете си цели 15 години. През 20-те години на миналия век плъзнала епидемия от малария, която принудила хората отново да напуснат острова. По време на Втората световна война пък, земите на Тиоман са използвани от японците за военна база. Едва през 50-те години на миналия век това райско място се превръща в приятна и желана дестинация за почивка.

Изключителната красота на острова е и неговата основна атракция. Гъста тропична джунгла покрива около 12 000 хектара от Тиоман, а безбройните планински потоци и водопади поддържат многообразието на животинското царство в района. Скоро малайзийски учени откриха в джунглите на остров Тиоман 13 вида земноводни, неизвестни до момента на науката – 10 вида гущери и 3 вида змии. Водите около острова са изпълнени с корали във всякакви цветове и форми, и са дом на доста различни видове морски създания – включително два вида морска костенурка. На Тиоман има и няколко красиви плажове, чиито златни пясъци ще откриете в края на някои от селцата, или ширещи се пред местните курорти.

Тиоман е подходящ за всякакъв тип пътешественици – семейства с малки деца, младоженци, гмуркачи, туристи, любители на приключения, а и за тези, които търсят лукс. Повечето места, на които можете да отседнете са скупчени край селцата по крайбрежието. Тъй като на острова няма пътища, единственият начин да стигнете до различните забележителности е с лодка. Много туроператори и курорти предлагат на посетителите еднодневни турове из острова, за да могат да разгледат красотите му. Една типична разходка би включвала водопад Асах (край село Мукут), разходка до върховете-близнаци, гмуркане в Marine Park и шопинг в Текек. Бихте могли да се разходите и до остров Renggis, който се намира във водите край курорта Berjaya Resort и една от най-забележителните коралови формации в района.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1111 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност