Дерматофитоза (Микроспория и Трихофития) при кучетата и котките (2 част)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

08.10.2012

Клиничните признаци на Дерматофитозите често са общи и неспецифични – стопаните често забелязват оплешивяване на част от тялото на своето куче, като кожата на мястото е суха и се отделя на неголеми люспи. Мястото понякога е зачервено, а в редки случаи се образуват малки мехурчета, изпълнени с течност. Вторичната бактериална инфекция на кожата може да доведе до по – драматична клинична картина с формиране на кори от засъхнал гноен ексудат.

 

 

(1 Част – прочети тук)

 

 

Лечението на Дерматофитозите не винаги е достатъчно, за да ги отстраним напълно от любимеца, дома и живота си. Упоритите плесени се разпространяват чрез спори, които са изключително устойчиви на външната среда. Предаването на инфекцията става не само чрез пряк контакт, но и със заразена посуда, като четки, кърпи, дрешки, а според някои учени – и по повърхността на ектопаразити като бълхите и по въздуха. Затова и хигиената на помещенията, в които се отглеждат домашни любимци, е от изключително значение за подтискането на развитието на вредните микроорганизми. Самоочистването при котките, макар и прост сам по себе си, е ефективен механизъм за отстраняване на плесенните спори и хифи. Честите бани, от друга страна, намаляват естествената резистентност на кожата и я правят податлива на инфекции.

 

Предпазването на домашните любимци от Микроспория и Трихофития е сложен и комплексен процес. Той включва външно обезпаразитяване, редовно механично почистване на мястото на обитание на кучето или котката, профилактичните прегледи при ветеринарен лекар. Тъй като лечението на Дерматофитозите може да бъде продължително и трудоемко, а в някои случаи нужно и на самите собственици на куче или котка, затова и стопаните на домашни любимци трябва да се стремят да избягват възможността за заразяване на своите любими четириноги.

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„Кожни заболявания при кучето“

„Бълхи и кърлежи – какво да предприемем“

„Препарати против бълхи през зимата?“