Есенни идеи за дома

58
Добави коментар
temi
temi

Пак е есен – сезонът на пъстрата природа, променливото време и уютните вечери у дома. За да се впишете по-бързо в атмосферата, ви предлагаме няколко лесни есенни идеи за декорация на дома.

Есенни идеи за дома

Направете си плашило

Плашилото е един от главните герои през есента, но не е задължитлено винаги да е стряскащо и грозновато. Направете го усмихнато и закачливо и да го включите в есенната декорация на дома. Тялото на плашило може да си измайсторите от слама и канап или да направите главата от стар чорап, а тялото от клечки от сладолед. За облекло използвайте стара дрешка на детска кукла, ако нямате време да шиете такава. С перманентен маркер нарисувайте очите, устата и носа. Вашият нов другар за есента е готов.

Есен в думи

Опишете своята есен в думи и я закачете на стената, като използвате така наречения събуей арт (subway art). Това е „композиция“ от думи, изписани с различен шрифт и големина, в цвят, характерен за главната ключова дума. Може да пишете хоризонтално, вертикално или едновременно по двата начина. Например, на есен пасват „пъстра“, „дъждовна“, любими сезонни плодове и ястия, по-големи празници за сезона и т.н. По-търпеливите пишат на ръка, докато други се възползват от готови шаблони. Накрая сложете есенния шедьовър в рамка и го окачете на стената.

Сезонни миксове

За изпълнението на тази идея ви трябва висок стъклен буркан и микс от ядки или варива по ваш избор. Може да напълните буркана с орехи, бадеми, лешници, фъстъци с шушулките – ако не са счукани, още по-добре. Подходящи са и всякакви други ядки с черупка. Друг сезонен микс включва царевица на зърна, леща, боб, нахут – подходящ е заради разнообразието от цветове, което се получава. Най-икономичният вариант залага на даровете от природата – жълъди, кестени, шишарки, есенни листа.

Есенни идеи с плетки

Красива декорация за есента може да си направите и от прежда. Потърсете схема на плетени есенни листа, които да закачите на сухи клонки и да аранжирате във ваза, или си изплетете гирлянд от триъгълници в подходящите цветове на сезона – оранжево, кафяво, керемиденочервено. Може също да си измайсторите подложки за чаши във формата на листа или цветя в есенни багри.

Красива зимнина

Ако сте от привържениците на приготвянето на зимнина, има начин да превърнете бурканите в част от есенната декорация на дома.

Това ще стане с помощта на подръчни материали и малко свободно време. Вариантите са няколко. От стара дреха или покривка с интересен десен отрежете парче – толкова голямо, че да покрива капачката на буркана и да излиза извън нея. Завържете плата към буркана с помощта на панделка.

По-старателните могат да пришият и бяла дантела по краищата на плата, така че да придобие винтидж излъчване. Другият вариант не изглежда толкова стилно, но пък е по-бърз и лесен. Вместо плат използвайте хартия (най-добре опаковъчна), а вместо панделка – канап. Ако пък бурканите са по-малки, цветните „кошнички“ за мъфини вършат идеална работа като „похлупаци“ на капачката.

Есенни специалитети

Есенните „специалитети“ всъщност не са нищо особено, но с тяхна помощ ще се настроите на сезонна вълна и ще ароматизират дома в характерните за есента ухания. Печени чушки, тиквеник, ябълков пай, карамелизирани ябълки, сладкиш с круша, печени кестени, гроздов сок и още много други.

Още есенни идеи за дома:

Подходящи за есенния декор са ленените и конопените платове. Те се съчетават отлично с цветовете на сезона и дават възможност да „творите“ върху тях с копчета и конци, рисувайки форми и надписи, присъщи за това време на годината.
Оцветете няколко плоски камъчета в оранжево, жълто, кафяво. Подредете ги в стъклен цилиндричен съд и прибавете към тях ароматна свещ. Щамповайте декоративна възглавница. Вариант 1 – с помощта на шаблон и перманентен маркер изписвате буквите на сезона. Вариант 2 – с шаблон на фигура и спрей, който не се отмива при пране, рисувате върху възглавницата.

09.10.2012/ Христина Спасова