Върбинка – Verbena officinalis- за какво и как се използва

4
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Билки
     Добавил: ЦветиВърбинка – Verbena officinalis- за какво и как се използваНа върбинката се използват стръковете,брани през време на цъфтежа – юни-август. Сушат се на сянка. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с горчив вкус. Опакова се в бали и се запазва на сянка в сухо и проветриво място.
Върбинката е често употребявана билка за много заболявания. Тя притежава нервноуспокоително, общоукрепващо и противотемпературно действие. Прилага се при простуда, отпадналост, умора /нервна и физическа/ при застой на течности в организма, възпаление на черния дроб и др.
Българската народна медицина я препоръчва при главоболие, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, малокръвие, магарешка кашлица, малария и др. Стръковете сварени в оцет, се препоръчват за налагане при плеврит, а сварени във вода – за бани при обриви и лишеи, за компреси при възпалени очи, за гаргара при лош дъх на устата.
Начин на употреба: 2 супени лъжици нарязани стръкове се варят 5 мин. в 0,5 л вода. След ката отварата изстине, прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
 Видяна: 1553 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.