Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив става на 10 години

4
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив отбелязва 10 години от основаването си, съобщи началникът на клиничното звено д-р Заприн Въжев. Под негово ръководство работят 18 лекари – 7 хирурзи, 6 анестезиолози, 4 кардиолози, 1 специалист по клинична лаборатория, и 50 медицински сестри.

Клиниката е основана на 11 октомври 2002 г. от проф. д-р Генчо Начев и първоначално разполага с 2 операционни, 17 стаи в стационара си и 8 в отделението за реанимация. В момента операционните помещения са 3, а стаите в двата сектора – съответно 22 и 12.

Клиниката по кардиохирургия е единствената по рода си в Южна България и в нея се извършва пълният обем от сърдечносъдови интервенции – байпас хирургия, поставяне на сърдечни клапи, комбинирани операции, дисекиращи аневризми на аортите.

През 2005 г. звеното поема и пълния обем от спешни случаи в кардиохирургията за Южна България. Оттогава лекарите наблюдават завишаване на случаите на дисекация на аортата – между 20 и 25 излекувани пациенти годишно в региона. Самото състояние се предизвиква от частично разкъсване на аортата вследствие на високо кръвно налягане. Това усложнение е много коварно, затова и голяма част от хората умират още преди да са докарани в болница, разказват медиците.

„За 10 години сме излекували близо 6 хил. души в изключително тежко здравословно състояние“, каза д-р Въжев. Той обясни, че смъртността при тях се движи в поднормени за медицинската специалност нива – между 2 и 3 процента. В световен мащаб средно умират 3-4 на сто от пациентите, лекувани в кардиохирургични центрове.