Конете на „Хан Крум“ са фаворити на националното първенство по прескачане на препятствия

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Конете на Клуб по конен спорт „Кан Крум“ – Бургас са фаворити на финалите на Националното първенство по прескачане на препятствия за възрастни, което ще се проведе този  уикенд (от 12-ти до 14-ти октомври) на конна база Войводиново, Пловдив. Това е мнението на състезатели и любители на конния спорт и е по повод последните забележителни успехи на конете на „Кан Крум“, които доминират в своя клас в три поредни състезания. Мона Лиза и Никита, заедно с опитния състезател Пламен Радославов записаха блестящи победи в три престижни турнири през септември – частен турнир в село Житница (15.09), квалификация за Национално първенство в Шумен (22.09) и финали на верига турнири по прескачане на препятствия – лига „Ген. Крум Лекарски“, които се проведоха от 28-ми до 30-ти септември в Божурище.

Припомняме, че през август републикански шампион  при децата стана бургазлийката  Гергана Стоева с кобилата Роксана II, които също са възпитаници на ККС „Кан Крум“ – Бургас, но от тази година се състезават за друг бургаски клуб – „Черноморец“. Бургазлии ще очакват с интерес представянето на Роксана II, тази неделя при 7-годишните коне.

„Успехите на бургаските състезатели са  забележителни. Още повече, че в последното състезание в Божурище клубът участваше с два коня, които записаха две първи места, преодолявайки  конкуренцията на състезатели от България, Гърция и Турция“, каза председателя на „Кан Крум“ – Бургас Георги Базотев.

„Състезанията в конния спорт биват два вида – Национално първенство с множество квалификации в различни градове и финали за възрастни, които ще се проведат в края на тази седмица във Войводиново. Друг вид състезания в конния спорт са т.нар. частни турнири, като най-голямата частна верига турнири от този вид се провежда в конна база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище”, обясни поредността и видовете състезания председателят на бургаския клуб. Той допълни, че именно  финал на тази верига частни турнири – „Ген. Крум Лекарски“ се проведе в края на септември в Божурище.  Тогава състезателите на „Кан Крум“ завоюваха две първи места. В т.нар. малък тур Пламен Радославов и Никита са шампиони. Пламен триумфира и при 4-годишните коне с кобилата Мона Лиза.

„За съжаление, въпреки усилията на общинска администрация  и спортните деятели, общинското предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“ помага слабо за развитието на красивия спорт в Бургас. Единствено за най-скъпия спорт, единствено в Бургас, спортен клуб не ползва облекчения за използването на спортни съоръжения в тренировъчния процес. Дори обратно – плаща наем за съоръжения, които е закупил сам. Това е практика, която не съществува в нито един друг спорт. При така наложената система, вместо да се популяризира и подпомага конния спорт, той остава елитарен и достъпен само за шепа хора. По този начин от лесно достъпната конна база не могат да се възползват бургаските деца. И все пак, радостен е факта, че състезателите ни продължават да жънат успехи, въпреки напрежението, породено от условията в бургаската конна база“, каза още председателят на „Кан Крум“ – Бургас Георги Базотев.