РЕВАНЕ СЪС ШОКОЛАД

1
Добави коментар
mm22
mm22

   Хубаво изглежда нали?:) Още по-вкусно е като комбинация и заради това почвам с предисловието, че си заслужава да се потруди човек да си го приготви:)

   Записала съм в тефтера рецептата, гледайки някое от поредните телевизионни предавания, без да си посоча източника и то така нечетливо, че сама не исках дълго време да се помъча да го направя:) Самото реване бе поднесено, доколкото си спомням само залято със сиропа и малко кокос отгоре, но веднъж видях във фейс групата „По чехли“ поднесено със шоколад от Nazie Yusufova и това ме вдъхнови да се захвана със забравената рецепта в тефтера:)

   Необходимите продукти са: 6 яйца, 140гр захар, 70 гр брашно, 140 гр ситен грис, 50 гр кокосови стърготини и 200 гр. шоколадова кувертюра за украса – това за реването, за сиропа 800 мл вода, половин лимон и 500гр захар.

    Първо разделете белтъците от жълтъците, прибавете към тях по половината количество от захарта и разбийте с миксера белтъците на твърд сняг, а жълтъците до побеляването им.

  След това прибавете половината от белтъченият сняг към жълтъците и объркайте със шпатула нежно сместа докато се асимилират.

       

  Смесете в една купичка гриста и брашното и кокоса и ги объркайте хубаво. После започвате да ги прибавяте лъжица, по лъжица към жълтъците с половината белтък и бъркате много леко със шпатулата само в една посока, като се опитвате просто да преобръщате долната смес да дойде отгоре докато се поемат изцяло сухите съставки от сместа.

  После прибавете и другата половина от белтъците и бъркайте сместа много нежно докато и те се усвоят в сместа и тя стане гладка. В началото белтъка стои малко като на парцали, но после сместа се изглажда хубаво. Не бъркайте дълго за да не спадне и да не се втечнява.

      

      

                                              

    В тенджерка си сложете съставките за сиропа да заври и варете след първото му клокване около 8 минути, след което дръпнете от огъня и го оставете настрани да изстине.

     В същото време си намаслете и набрашнете една дълбочка тава с по-малък диаметър, изсипете сместа за реването, загладете хубаво да се заравни отгоре и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто около 25 минути. Проверете с клечка, след като хване цвят реването дали се лепи по нея и ако не, извадете и оставете леко да се охлади блата. Друг показател за това, че блата е готов е самоотделянето на реването от ръба на тавата, стане ли това, значи се е опекло добре:)

       

                                                 

    Поставете върху тавата подноса, в който ще сервирате реването и обърнете готовият сладкиш в него. Сиропирайте го обилно с половината от сиропа, изчакайте да попие хубаво блата и после добавете и останалият сироп на части, докато видите, че блата вече не поема и дори и да ви остане не наливайте повече сироп.

   Разтопете на водна баня шоколадовата кувертюра, излейте я цялата по средата на сиропираното реване и накланяйки подноса на страни с помощта на щпатула или широк нож помогнете на кувертюрата да облее реването от всички страни. Украсете по желание с малко кокос или ядки и отгоре, оставете да се охлади напълно в хладилник и да набъбне хубаво от сиропа гриста в реването и после сервирайте това разкошество на своето семейство:)

И парченце за вас:)

Да ви е сладко!