Едноцветни килими за стилен дом

1
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

  Едноцветни килими за стилен дом

октомври 11, 2012 от admin   Публикувано в Полезно

В обзавеждането на жилището винаги има един критичен момент, в който съчетаването на цветове и елементи някак не се удава. В случая има едно универсално решение – едноцветни килими, които позволяват повече волност при избора на дамаски и пердета. Не може всичко да е шарено и изпъстрено с орнаменти. Границата между кича и добрият вкус е много тънка и само най-добрите професионални дизайнери могат да съчетават множество цветни елементи, които да изглеждат красиво.

Без значение дали обзавеждането е в стил хай-тек, минималистично и изчистено, или пищно и изпълнено със скъпи, луксозни вещи, едноцветните килими винаги са подходящи. Те се вписват с удивителна точност във всеки тип интериор, така, сякаш са създадени специално за него. Счита се, че килими от подобен тип подчертават красотата на мебелировката и оттенъците на фурнира изпъкват. В случаите, когато стаята е малка, се препоръчва да се избират килими със същия или подобен цвят като паркета. По този начин стаята изглежда по-просторна. Светлите килими създават усещане за обем и визуално уголемяват помещението. Ако искаме стаята да изглежда по-топла и уютна, избираме килими в меки, земни цветове.

Килими в ярки тонове се вписват идеално в детската стая или гостната. Те обаче не са подходящи за спалнята и работния кабинет. Ярки цветове могат да се ползват за малки килимчета, които да създават акценти в отделни кътчета в помещението. Така например малки кръгли или овални цветни килими ще стоят чудесно пред някое кресло в хола или до леглото. Подобни малки постелки подхождат и за банята и тоалетната. Подбират се според цвета на плочките така, че да контрастират приятно, без да се натрапват.

Ако някой счита, че едноцветните килими са скучни и безлични, то може да разгледа моделите с различна структура на изтъкаване. Релефни килими с 3D елементи се вписват чудесно в тинейджърска стая, а рошави постелки с дълъг косъм предразполагат човек да си полегне, когато се постелят на пода в спалнята. Мекотата на килима се подчертава с цветове в кафяво, бежово и екрю. Същият килим, оцветен в синьо или сиво изглежда по-малко пухкав, а ако е в зелено създава илюзия за свежа трева на поляна. Розовите килими са чудесни за стаята на малко момиче, като всички оттенъци са подходящи – от меко, бледо розово, до наситени цикламени нюанси.

Много благородна визия се получава, когато се поставят снежно бели килими на пода на стая със светли, резбовани мебели, украсени с метален обков. В случая много добре стоят и килими в цвят екрю, шампанско и слонова кост. В съчетание с цвета на дамаските и пердетата, визията на интериора се допълва и стаята изглежда съвършено. Едноцветните килими не обичат петна – те се виждат веднага. Хубавото е, че повечето съвременни килими се почистват лесно, което облекчава ежедневните задължения на домакините.