МиШ- МаШ с МаРиЯ: Киш с бекон, гъби и сметанова заливка

1
Добави коментар
MaryT
MaryT

Ястието с това име е извънредно популярно във Франция. Само с една забележка – то няма претенциите да принадлежи на висшата френска кулинария, а по-скоро е слабост на забързаната делова французойка, която не разполага с достатъчно свободно време.

Кишът обаче не е патент на френски кулинар. Неговата родина е средновековна Германия и по-точно областта Лотарингия (Lothringen). А причината за неговата поява на бял свят е прословутата немска практичност. На германците сърце не им давало да изхвърлят остатъците от тестото, замесено за хляб, и те решили да ги използват за приготвянето на „отворена“ баница с плънка от пушен бекон, залята със смес от яйца и сметана. Най-високо тази гениална идея била оценена от французите. Само че те като хора, почитащи сиренето, бързо съобразили, че основният недостатък на немската “мързелива” баница е липсата на сирене. Другото, което променили французите, било името на ястието. На тях им се сторило прекалено трудно да произнасят Lothringer Kuchen. И в крайна сметка тромавото немско словосъчетание било заменено с мелодичното френско quiche lorraine (киш лорен). След време хлебното тесто било заменено от пясъчно или многолистно, а плънките варирали от леки зеленчукови и рибни до месни с плътен вкус.

Тук ще ви предложа стандартния вариант на рецептата, като разбира се винаги може да импровизирате с планката, но спазвайте съотношението за тестото и заливката винаги.

За тестото:

250 грама брашно;
125 грама масло;
1 яйце;
3 супени лъжици вода;
1 щипка сол.

За плънката:

250 грама пушен бекон нарязан на кубчета;
1 супена лъжица разтопено масло;
1 щипка червен пипер.

За заливката:

3 яйца;
200 мл. сметана (масленост поне 33%)
200 грама настъргано сирене грюйер, но можете да използвате и други сирена или кашкавал.
щипка настъргано индийско орехче.

За гарниране:

5 средно големи гъбки.

Начин на приготвяне:

С брашното, маслото, солта, яйцето и водичката се омесва тесто, което се увива в готварско фолио и се оставя в хладилника за около 30 минути. Тестото се разточва с дебелина от три до пет милиметра. Диаметъра трябва да е съобразен със съда за печене,така, че да не покрива само дъното,но и стените до горе.

Беконът се запържва до приятно зачервяване с маслото за няколко минути и се поръсва с червен пипер.

Разбийте с пасатор всички продукти за заливката- сметана,яйцата, сиренето и стритото индийско орехче.

Загрейте фурната на 200 градуса и за пет минути запечете само тесто. Покрийте го с планката от запърженият в масло бекон и най-накрая добавете заливката. В средата поставете едната гъба с пънчето нагоре, а после наредете в кръг останалите, като предварително сте срязали на две всяка от тях.

Печете около 25 минути или до готовност. Извадете, покрийте с кърпа и оставете да изстине.

Сервирайте в подходящ съд и разрежете 🙂

Всяко парчнеце от киша, може да съхранявате във фризер, като го увиете във фолио. Размразете и поднесете с чаша вино 🙂