Нели Хаджийска – Аз обожавам хубавата книга!

10
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

Нели завършва „Социология“ в Софийския университет. Работила е в Канал 3, „Евроком“ и първата онлайн телевизия – „Ден“. В момента е водеща е на едно от най-позитивните предавания в българския ефир – „Търси се“

Какво място заемат книгите в живота ти? Аз обожавам хубавата книга. Миризмата на нова книга е страхотен адреналин за мен…обичам да чета на плажа, на терасата, в леглото…Имам различни периоди – такива, в които чета по няколко книги наведнъж, и периоди, в които просто не чета – явно тогава осмислям прочетеното!

Книгата, която последно те погълна? Една страхотна книга от български автор „Всичко започва от детството“ на Стела Дскалова. Тази книга е един интересен лабиринт из психологията на собственият ни живот. Страхотен пример как детето в нас и преживяванията от детството ни, определя как ще възпитаваме и собствените си деца! Колко е важна духовната връзка с децата и още по-важното – как трябва да умеем да показваме и казваме „Обичам те“, защото всички проблеми, започват от липсата на любов.

Имаш ли любим литературен жанр или тематика? О, не…чета всичко, което ме грабва. Но винаги давам приоритет на психологическите търсения…

Как подбираш какво да четеш? Запалвам се по някой автор и търся още и още от него. Или мои приятели и близки ми препоръчват. Аз имам теория, че човек „привлича“ книгите в живота си, както „привлича“ и хората от които има нужда. Просто достигам до някакъв етап, в който жадувам за дадено четиво – и някак то само ме намира. Странна работа, но книгите наистина идват в най-подходящия момемент при мен.

С кой литературен герой би искала да си приятел? Аз не просто искам, аз СЪМ истински приятел – с Малкият Принц и с Мечо Пух – толкова много се уча от тях и до сега! Дори на този етап, макар синът ми да е още много малък – сядаме в неговата стая и аз му чета техните неповторими „житейски уроци“ – и усещам, че по свой начин ги поглъща и….разбира!

Кой и защо не чете? Тези хора не ме вълнуват…не мисля за тях, но си давам сметка, че за съжаление са все повече.

От какви книги имат нужда хората? От позитивни и поучителни – такива, които дават криле, защото масово хората са намръщени, тъжни и сякаш не вярват в себе си – а всеки от нас има неподозиран потенциал, който само чака провокация! А една книга винаги е достоен провокатор на мисълтта и енергията.

С кой писател искаш да седнеш на по чашка? Аз съм се срещала с Хорхе Букай и пак бих се срещнала с него. Бих се радвала на среща с Херман Хесе, Харуки Мураками, Ричард Бах…

Кои са книгите на твоето детство? „Маншон, Полуобувка и Мъхеста Брада“ – това е книгата, която четях и препрочитах хиляди пъти – явно някак е развивала въображението ми. И разбира се „Малкият Принц“, „Мечо Пух“ и „Пипи дългото чорапче“

Пожелай ни книга… Пожелавам на себе си да напиша книга… отдавна се върти такава идея в главата ми, влече ме писането и вярвам, че и това ще се случи в най-точният момент! Имам много какво да кажа и да дам на читателя. И ще се радвам да Ви я пожелая, когато е готова. А дотогава пожелавам книга, просто книга…която и да е, каквата и да е – но да четем! Защото ние сме, освен всичко друго и това, което четем!