Дянков посяга на детската прасе-касичка

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Дни след като се отказа от идеята да облага пенсиите с 10% данък вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков предложи лихвите по депозитите да се облагат с данък от 10%.

Идеята му предизвика сериозни критики от страна на експертите и опозицията. Социалните мрежи изригнаха, че Симеон

Дянков посегна и на детските „куче-касичка“,

коментирайки че новия налог ще засегне и детските влогове.

Сивата икономика ще избегне и този данък, защото не си държи парите в банките. В банките са парите на хората, които си ги получават по ведомост, след като са им удържани акцизи, осигуровки, данъци и всичко останало. Това предупреди икономистът Георги Ангелов.

Тези, които са честни, ги облагаме още повече. Трябва да е обратното, припомни Ангелов. Според него правителството трябвало да извърши реформа вместо да налага нови данъци.

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има. Всички останали 26 държави от ЕС имат такъв данък – защо, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо. Това заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той обясни, че докогато живеел в САЩ плащал такъв данък, а след това продължил. Като пример Дянков посочи: Ако имаш депозит от

1000 лева, данъкът е 30 стотинки на месец или около 4 лева на година.

Ако имаш 20 млн. лева на депозит, ще плащаш 800 000. Според вицепремиера това, което дразни богатите хора, включително и в парламента е, че по този начин България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания.

Той уточни, че е подготвен текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Симеон Дянков все пак не пропусна да уточни, че данъкът влиза в сила от 1 януари 2013 година, така че тези, които сега имат спестявания могат да са спокойни.

Предложението на правителството лихвите по банковите влогове да бъдат облагани с 10% данък има нужда от сериозно обсъждане, дипломатично заяви президентът Росен Плевнелиев.

Искам да чуя повече аргументи в парламента за данъка върху лихвите по депозитите, заяви държавният глава. Той не пропусна да припомни, че

световната икономика навлиза в петата година на тежка криза и няма скоро да излезе

от кризата. Анализите на най-големите световни мозъци и икономисти показват, че лесно и бързо решение няма. Това е и мнението на всички политически лидери, с които разговарях в Ню Йорк, коментира Плевнелиев.

Щом България има плосък данък, данъчната основа трябва да е възможно най-широка, смята от своя страна Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. „Пенсиите са доход, но имаме и други изключения и България поетапно ги премахва,” увери тя.

Стоянова обаче призна, че във всеки един данъчен текст има вратички, които „тарикатите” се опитват да намерят. Тя очаква такива опити да има и след въвеждането на новия лихвен данък.

Пред бТВ министърът на земеделието Мирослав Найденов каза, че

ако има негативно обществено мнение, ГЕРБ може и да си оттегли предложението за десятъка.

Ако по този начин ще увеличаваме потреблението и възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват „бели пари за черни дни“, тъй като очакват кризата да не свърши, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Според него ще има ефект на доминото и българите да започнат да теглят пари от банките. Тогава банковата система ще бъде изправена пред сериозно изпитание и едва ли това е целта на Дянков и на правителството, завърши депутатът от ДПС.

Имам дългосрочен депозит. Да речем, направил съм детски влог на сина ми.

Симеон Дянков променя административно доходността по него. Аз не мога да го закрия, или дори и да мога, наказателната лихва е много ниска. Това може да е законно, но не е честно, коментира в „Фейсбук“ профила си Васил Атанасов, бивш главен редактор на в. „Дневник“. Според него увеличаване на данъци без икономии е крайно неприемливо. А и все повече излиза въпросът – защо, при положение, че мотивът на Дянков е да премахне последните необлагаеми доходи, не сложи данък и върху капиталовите печалби?

Според финансисти проблемът с облагането на лихвите е можело да се избегне, ако в проектобюджетът вместо

записаният дефицит от 1,3% от БВП, се вдигне до 3%.

Симеон Дянков, който излъчи идеята за данъка върху лихвите, години наред си създаваше ореол на либерал, който отстоява ниските данъци и идеята за ненамеса на държавата. Под натиска на проблемите сега този балон се спука. В случая същият решава проблема с намирането на пари като един обикновен бирник.

Читателите на Факти.бг оживено коментираха предложението за облагането на лихвите върху депозитите. Ето някои от коментарите:

Според мен от тази лихва ще пострадат бедните, тъй като повечето пари в банките са до към 10 хиляди лева, гласи едно от мненията.

В България става страшно. От ден на ден повече данъци и такси, а заплатите падат, защото икономика липсва, няма производство, няма големи фирми, само фирми на властимащите, които имитират дейност, коментира кандидат-имигрант.

Няма да се учудя ако нов „герой“ влязъл с оръжие в парламента се окаже не млад човек, а някой над 60-те виждащ края си и с избягали отдавна деца и внуци в чужбина, радикално се изразява читател с псевдоним Работа.

…просто банките ще измислят нови продукти, които ще се наричат „Ваша сметка“ или „Моя сметка“, изрично ще запишат че е разплащателна или картова, в договора „депозит“ няма да се споменава, но пък ще начисляват някакви прилични лихви за тези си НОВИ продукти …, заявява оптимист.

Мога да кажа че аз живея в друга страна от ЕС и никога не съм чувал за този данък. И моето предложение към страдащите хора живеещи все още в тази разбита страна е да си отворят банкови сметки в съседни страни като Сърбия, Македония и Черна гора, посочва Р. Христов.

Избухнахте всички за няма нищо – сметката е проста : В банка, от 100 000 лева, ако договорената ви лихва е 5%, на края на годината ви се полага лихва 5000 лева, която след облагане с 10% остава 4500 лева. Какво ще вземете от буркан банк!? – нищо – най-много да Ви ги оберат. Нормално е да се облага всяка печалба! Но несправедливостта е в плоския данък. Облагането трябва да е растящо според доходите – както в повечето нормални държави. Това коментира един от най-активните коментатори във Факти.бг The Bear.

Ще стане като с цигарите, но пушачите можеш да върнеш в заведенията, ама парите в банките-не. Доверие към банките и правителството трудно се гради. Първото решение на всеки нормален човек живеещ в България е да си изтегли парите, не заради 10%, а заради несигурната финансова политика, заявява Даниела Петрова.

Имам един въпрос към Дянков. Аз имам договор с банка за двугодишен депозит с определена лихва за всеки месец. Депозитът ми е с падеж януари 2013 г. Върху коя част от лихвата ще е данъка – тази за януари 2013 или върху цялата лихва за двете години?, посочва Карък.

Трябва да има минимална граница за такъв вид облагане или ако си юридическо лице.Иначе е много брутално да взимат, дори и само един лев да е, от бедните хора. По примера на запад си има лимити за доходите и съответно повече данъци плащат тези с високите доходи, пише ддд.

Като иска да облага богатите, а се е загрижил за бедните, нека да бъдат облагани само тези, които имат над 100 000 лева на депозит.Все Европа му е в очите, и трябва всички повишения на цени и данъци да се сравняват с другите европейски държави. Това коментира по отношение на финансовия министър imeto.

България