Биволи измират във ферма, изградена със средства от САПАРД

2
Добави коментар
yApple

Снимка: Архив

Биволи измират във ферма край силистренското село Ситово, изградена със средства по програма САПАРД, съобщи управителят Димитър Иванов пред Дарик. Причината е, че пари за храна на животните няма. 

Фермата е собственост на дружество, част от холдинга „Меком“.

Само за 2 седмици са умрели 5 малки биволчета. Големите са загубили по над 100 кг от обичайното си тегло, което е около 680 кг.

Смески за животните не са зареждани вече втори месец. Останали са количества за 10 дни. Дневната дажба е намалена до минимум, колкото да не умрат от глад 120-те бивола и 100-те кози и овце. Лактацията на женските е намаляла наполовина от недохранване. 

За добитъка се грижат управителят и двама работници. Други двама са напуснали, тъй като от юни не са изплащани заплати. Месечният разход, за да функционира фермата, е 6000 лв. До неотдавна издръжката е обезпечавана чрез приходи от продадено мляко, субсидии и от месопреработвателното предприятие.

Само преди година ситовската ферма за биволи бе сред най-големите в страната с над 300 глави добитък. Изградена е с пари по програма САПАРД на ЕС. Договорът е от 2006 година, а през 2007 г. започва да работи. В нея са вложени са близо 2 милиона лева. Фермата трябва да запази дейността си поне до март 2013 година, иначе парите ще се връщат в троен размер.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти