100 години памукотекстилна дейност в Габрово

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Историческите факти за зараждането и развитието на памукотекстилната индустрия в града са събрани в печатно издание по повод 100 години от ачалото на фабричната обработка на памук в Габрово с активното участие на Държавен архив – Габрово. Особено внимание бе обърнато на личностите, които с труда и смелостта си са дръзнали да превърнат един занаят в индустрия, да се равняват по най-добрите и да изграждат нишка по нишка бъдещето.

Автори на книгата „Между два века. Зараждане и развитие на памукотекстилната промишленост в Габрово 1912 – 2012″ са Катя Гечева и Иван Постомпиров, а най-интересните документи и снимки са публикувани в двуезичния луксозен каталог „100 години габровски памукотекстил”.

Юбилейните събития, свързани със създаването на памукотекстилно акционерно дружество „Принц Кирил” и „МАК“ АД ще започнат на 19 октомври (петък) в Ритуалната зала на Община Габрово, където от 16:00 часа ще бъде открита кръгла маса на тема „Традиции и предизвикателства”. Участие в нея ще вземат представители на местната власт и габровския бизнес, както и министрите Томислав Дончев, Делян Добрев и Ивайло Московски.

След приключване на срещата от 17:30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” ще бъде открита  изложбата „100 години габровски памукотекстил”.

Тържественото отбелязване на годишнината ще завърши с празничен концерт „Втъкани ритми” в Дома на културата, като участие в него ще вземат габровски ансамбли и изпълнители. Концертът ще бъде специален поздрав за всички текстилци, габровци и гости.

МАК АД– Габрово е една от най-старите текстилни фабрики в България. Тя е специализирана в производство и доставка на медицински, работни, хотелиерски, за лов и риболов, военни, полицейски , пожарникарски униформи и екипировка. С цялостно оборудване, знания и опит в тъкането, апретирането и производството на готови облекла, българската памукотекстилна компания е лидер в тази част на Европа за производство на военно тествани продукти.

МАК АД

 

Към днешна дата в него работят около 320 души, произвеждат се над 320 артикула и дружеството се модернизира постоянно. Готовата продукция е основно за износ. Според директора на предприятието Георги Бижев „държавата трябва да застане зад българската индустрия, а не да гледа на индустриалците като на престъпници. Да създаде още правила и обществените поръчки, които да не се печелят от фирми с по един офис и една секретарка в тях“. По думите му „ако се унищожи една индустрия, създаване обратно няма.“

МАК АД

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

gabrovonews.bg