Как да изберем GPS навигация за камион?

4
Добави коментар
compleo
compleo

Как да изберем GPS навигация за камион?
00:07, 16 Октомври 2012 видяна 2216 пъти

1
2
3
4
5

2,86 / 5
(36 гласа)

Вие не сте гласували за тази новина

Пазарът за GPS навигации се характеризира с висока конкуренция и богат избор на устройства. Множество фирми се борят за лидерската позиция, като всяка се стреми да предложи по-качествен продукт, с възможно най-много функции. Голямото предлагане води до объркване у крайния потребител и ако той не е запознат отблизо с GPS устройствата изборът не е никак лесен. Днес ще се опитаме да Ви помогнем във вашия избор на навигация за товарен автомобил.
Водени от предпочитанията си към дадена марка, дизайн на навигацията, екстрите, големината на екрана или др. всеки клиент прави своя индивидуален избор. Но несъмнено основен  белег, по който човек избира дадена стока несъмнено е цената. Предлагат ни се устройства с разнообразни цени в различни ценови класове.
В най-горния ценови клас може да посочим гигантите в света на GPS навигациите, а именно Garmin и TomTom. И двете фирми са утвърдени лидери в тази сфера.
Garmin предоставят два модела специализирани за товарни автомобили – Garmin Nuvi 465T и Garmin dezl 560LT.

Nuvi 465T вече има своето име и традиции, превръщайки се в утвърден продукт на пазара. Благодарение на яркия си 4.3‘‘-инчов дисплей навигацията, Ви държи нащрек за ограничения в скоростта, предстоящи препядствия, полицейски постове и др. GPS-ът притежава функцията LANE ASSIST, която показва в коя лента трябва да се движите или престроите на даден път. Благодарение на опцията за въвеждане на параметри на камиона (височина, тежест, дължина, ширина, опасен товар), nuvi 465T се съобразява с профила на превозното средство и избира най-подходящия път, като взема предвид забрани за движение на товарни автомобили, стръмни склонове, ниски мостове, натоварен трафик и дори сила на вятъра.

(Garmin nuvi 465T)

 

Dezl 560LT е последната новост от Garmin. Тази навигация е с изцяло нов модел, променен интерфейс и освен всички изброени дотук за nuvi 465T функции, притежава и множество нововъведения. Предварително е зареден с пълни пътни карти на България и Европа и предоставя на водача функцията „завой по завой“. По този начин GPS-ът Ви навигира изговаряйки името на улицата, по която трябва да поемете. Допълнителна екстра за този модел дава подробна информация и възможност на шофьорите да намерят място за храна, отдих, бензиностанция, сервиз за камиони, паркинги и др. Навигацията запомня тенденциите по даден маршрут и предсказва дали той би бил подходящ за Вас, вземайки предвид трафика в този час от денонощието и Ви помага да го избегнете. (trafficTrends и nüRoute). Устройството Ви предоставя реалистично и детайлно изображение на пътните знаци и кръстовищата по пътя (Junction View).Това са едва част от невероятните възможности на Garmin dezl 560LT.

 

 

(Garmin dezl 560LT)

 

Пренасяме вниманието си върху другия лидер в производството на GPS навигации – TomTom. Тук ще се съсредоточим върху модела TomTom GO 730, който има възможност за опция за камион и може да бъде един верен спътник за водачите на тежкотоварни превозни средства. Неговите функции са почти идентични с тези на продуктите на Garmin, като отново Вие ще имате възможност да въведете параметри на камиона си, ще получавате предупреждения за опасности по пътя, ограничения на скоростта, полицейски постове и камери за скорост. Отличаващото TomTom и Garmin от по-ниския клас навигации е възможността за използване на функцията ТМС – дава информацията за трафика. Така на всеки няколко минути Вие получавате сведения за задръствания и пречки по маршрута Ви и посредством функцията за заобикаляне, бихте могли лесно да ги избегнете. TomTom предоставят гласови навигации на български и пълни карти на България, но не и меню на български език, като може би това е една от основните причини марката да не е особено популярна на нашия пазар.
 

(TomTom GO 730)

 

Както вече споменахме, може би най-важният белег, по който си избираме дадена стока е цената. На пазара съществуват множество по-евтини GPS устройства, които също вършат перфектно задачата си, да ни напътстват по маршрута ни. Съветваме Ви, когато се насочвате към по-ниския класови и ценови клас, да обръщате специално внимание на хардуерните характеристики. Не Ви препоръчваме да закупувате устройства с процесор по-малък от 500 MHz и оперативна (RAM) памет по-малка от 128MB. Други белези, които е добре да вземете предвид са дали навигацията притежава функции подобни на дотук изброените като LANE ASSIST; точки на интерес-POI; меню и навигиране на български; TV тунер; Bluetooth; AV вход за приспособяване на камера за задно виждане; музикален плеър; опция за разглеждане на снимки и видео плеър. Това са основните характеристики, на които трябва да се обърне внимание при избора. Нашите предложения за GPS навигации предоставящи тези функционалности са марките: LEOS, Fly StaR, DIVA, North Cross. Те са доста разумен избор и по отношение на функции и по отношение на цена, като за по-малко пари, получавате качествена и надежна навигация

 

(North Cross ES515FE)

 

Като за финал бихме желали да Ви представим нова марка GPS навигации, набираща все по-голяма популярност – LEOS. Ще Ви кажем и какво е специалното при нея – тя е българска. Това трябва да се подчертае, защото устройствата на LEOS са на световно ниво и по нищо не отстъпват на световните лидери. И освен качествената и надеждна изработка, многобройните хардуерни и софтуерни функции, тези навигации имат и едно много сериозно предимство, а именно достъпна цена съобразена с българския пазар. GPS-ите притежават бързи процесори, висока оперативна памет, ярък екран и операционна система Windows CE. Тези характеристики пряват работата с устройствата много бърза и лесна. LEOS предлагат и множество от иновативни софтуерни функции, които срещаме и при гигантите Garmin и TomTom, например:

LANE ASSIST – дава Ви насоки в коя лента да се движите или престроите на главни пътища и кръстовища;

Точки на интерес (POI – Points of interest) – позволява на навигацията да запамети предпочитаните Ви маршрути и посещавани обекти и изобразява на картата важни точки като ресторанти, банкомати, бензиностанции, хотели, сержизи, болници, TIR станции и др.;

профил на камиона – височина, тежест, ширина, дължина, опасен товар и вземайки предвид тези параметри изготвя най-подходящия за Вас маршрут, като по пътя Ви предупреждава за опасности (ниски мостове, стръмни наклони, забранени за товарни автомобили участъци и др.)

Функция за заобикаляне на градски части и проблемни участъци – щом изникне препядствие на пътя Ви, GPS устройството Ви предупреждава и само с едно натискане по дисплея, то преизчислява маршрута и предлага най-безопасен алтернативен път. По този начин избягвате задръствания и опасни участъци.

Предупреждение за ограничения в скоростта, полицейски постове и камери за скоростта и много др.

Медия – видео плеър, аудио плеър, разглеждане на снимки, игри, четене на e-book, каклулатор.

FM трансмитер – Възможност да прехвърлите звукът от навигацията в колоните на вашия автомобил.

Bluetooth – Възможност за провеждане на разговори тип HANDSFREE

TV тунер – Възможност за гледане на телевизия

Освен всичко изброено до тук от LEOS ни дават възможността да използваме последната изключителна новост в света на GPS навигациите – 3D сгради и забележителности. Върху ярките дисплеи обектите са изобразени в реалистичен 3D формат и ако не можете да се ориентирате по картите, то със сигурност ще го направите по заобикалящата Ви среда.

Популярни модели за камион са: LEOS M4, LEOS M5, LEOS N8, LEOS A504, LEOS A707, LEOS A707TV и други.

 

 

Но LEOS не спират до тук и за първи път на българския пазар пускат своя революционен таблет LEOS Gps Tab7. Той е ултратънък, бърз, с луксозен дизайн, красив 7‘‘-инчов дисплей и вграден GPS със софтуер за камиони. Освен всички изброени дотук функции от навигациите чрез таблета Вие ще имате бърз достъп до интернет (Wi-Fi и 3G), Skype, Facebook, Office и опция за хиляди приложения от Android market. Продуктите на марката са с 24 месеца гаранция.

 

(LEOS Gps Tab7)

 

Всеки може да направи сам своя избор воден от личните си приоритети: цена, качество, марка, външен вид. Представихме Ви ревю на най-достъпните и качествени продукти на пазара. Важно е преди да завъшим, да подчертаем, че тези устройства освен за камион имат режим и за лека кола, така че можете да ги използвате както в товарното превозно средство, така и в личния си автомобил. Оставяме крайното решение във вашите ръце.

Моделите, които предлагаме можете да разгледате от  ТУК

Добави в Svejo

« Обратно към блога