Виняса Флоу Йога с Шон Корн

25
Добави коментар
temi
temi

Какво е Виняса Флоу Йога? Шон Корн – един от най-търсените йога учители в Холивуд за същността на Виняса Флоу Йога, практиките “The Body and Beyond” и „Detox Flow“ в ексклузивно интервю за Rozali.com.

 

Един от най-търсените йога учители в Холивуд Шон Корн пристига в България, за да сподели с нас своя път към трансформация и достигане на блаженство чрез хармоничното единство на движение, дихание, мисъл. За първи път у нас ще се срещнем с Шон Корн (Seane Corn) – неповторим йога учител с вдъхновяващ стил на преподаване, но и социално ангажиран гражданин на света. Жена с дълбок, фин и чувствителен дух, голямо сърце, магнетизъм, отдала живота си на миротворни действия и помощ за онеправданите. Шон Корн ще посети страната ни на 29 и 30 октомври за уникални йога упражнения с всеки, който търси или вече е открил и надгражда с нови практики начините за хармонично сливане на мисли и чувства в едно.

Обучена лично при учителя Sri K. Pattabhi Jois в Индия и усъвършенствала техниките си при едни от най-големите имена в съвременния йога свят Шон Корн ще представи изключителните си практики – The Body and Beyond и Detox Flow.Те съчетават енергична и флуидна виняса с акцент върху намерението и молитвата – микс, който насърчава към дълбоко самоопознаване, приемане и активиране на вътрешната творческа сила. По време на престоя си у нас – част от световното турне тази година, Шон ще посрещне всеки желаещ да изпита ефекта на тези практики в йога студио Mettasense Yoga&Relax на двудневни сутрешни и вечерни упражнения.

Шон Корн за същността на Виняса Флоу Йога, практиките “The Body and Beyond” и „Detox Flow“ в ексклузивно интервю за Rozali.com:

Каква е същността на Виняса Флоу Йога? Шон Корн: Виняса техниката означава „връзка между движение и дишане“. Повечето учители я обясняват като свързване на една поза с друга незабелязано, включвайки и слънчевите поздрави, но всъщност всяка поза, която изпълняваш като свързано движение с дишането, е Виняса. Аз предпочитам да се уча от нулата, така че прекарвам доста време за правилното привеждане в съответствие и пресъздаване на позата от основата, за да се избегнат наранявания. Освен това обединявам пранаяма, медитация, размисъл и молитва в моите Виняса часове, за да може упражняващият се да се научи как да се наслаждава на креативността и мощта на Виняса Флоу като благочестив израз на живота – извън тялото. Практиката не само укрепва, тонизира и стимулира различните вътрешни системи, но също така помага за достигане до разбирането за връзката между ум и тяло, материя и съзнание, небе и земя, ти и аз.

Как всеки от нас може да се възползва от предимствата на Виняса Флоу Йога? Шон Корн: Може да го постигнете, практикувайки Виняса Флоу Йога отговорно, с учител, който знае как да пресъздаде позата с богата информираност за привеждане в съответствие, структура и основа, който преподава по начин, който постоянно учи упражняващия се да диша и как да диша. Поставянето на дишането в центъра на практиката е ключът към успеха. За да бъдеш „напреднал“ ученик няма значение колко си пластичен или силен или колко дълго практикуваш, а най-вече начинът, по който е способен да потъне в тялото си, да се свърже с дишането си и да почувства комфорта и дискомфорта, с които представя себе си в йога.

Как се отразява на тялото Виняса Флоу Йога? Шон Корн: В крайна сметка ефектът е една от връзките. Съюз. Което е йога. Съюз на ума и тялото и освобождаване от токсините и напрежението, така че тялото ни да е по-малко натоварено, органите здрави, а умът чист. Чувството на свързаност идва като резултат от тази практика, където можеш да възстановиш не само линията за комуникация не само с тялото си, но и с мъдростта, Висшия Аз и интуицията си – жизнената сила вътре в теб да те води към твоята цел. И ти ставаш по-любезен към другите и по-щастлив!

Води ли до отслабване? Шон Корн: Може със сигурност. Когато се детоксикират органите, лимфните възли, клетките и систематично освобождаващите се остатъчни примеси, всичката тази загуба трябва да отиде някъде, така че излиза навън – през порите чрез потенето, през дробовете чрез дишането и накрая чрез дебелото черво и пикочния мехур. Може да има по-скоро лек отслабващ ефект, тъй като по принцип йога не е кардио активност, но ако я практикуваш енергично, може да доведе до изгаряне на калории. Моето мнение е, че йога помага да загубиш психическата „тежест“ и да вярваш, че притежаваш повече от всичко – да разчисти пътя към по-здравословен начин на живот, хранителни навици и избора как да живееш и какви връзки да създаваш с околния свят.   Тя се отразява на всичко в живота след като започнеш да я практикуваш.     

Какво представлява практиката “The Body and Beyond”? Шон Корн: Практиката „The Body and Beyond“ е свързана с трите измерения на съзнанието – физическо/умствено, енергетично/емоционално и психическо/символично. Тези три измерения създават холистичния път за себепознание: ключът към самоусъвършенстване. В тези три измерения ние разискваме как чрез асана практиките, отварянето на чакрите, медитацията, размисълът и молитвата можем да създадем ритуално пътуване от мистичното към практичното, т.е. практическо свързване на тялото, ума и духа. Когато работиш върху тези измерения, става ясно, че самочувствието е необходим инструмент да се довериш на интуицията си, която да те води. Научаваш се също как да използваш тялото си, за да го свържеш с духа и как чрез молитва да сме в служба на духа и околния свят. Целта на практиката е да ни свърже с телата ни, да придобием емоционален поглед, да проучи нашата индивидуална душевна цел и да култивира умения – физически и психически за духовно свързване помежду си и с Планетата, която обитаваме.

Какво представлява практиката „Detox Flow“? Шон Корн: Практиката „Detox Flow“ използва три вътрешни компонента за прочистване: коремна компресия, декомпресия и обръщане. Последователността включва слънчевите поздрави от А и Б, детоксикационни постоянни серии, обърнати пози, дихателни упражнения и възстановяване. „Detox Flow“ е създадена, за да ни помогне да преразгледаме навиците си,  да разберем как съзнателните и отговорните решения променят всеки аспект на нашия живот, как това дава възможност да пречистим тялото и духа, да научим практическите инструменти как да идентифицираме токсините в дома, офиса и околната среда, да вникнем във връзката между тяло и ум и да разберем как да пречистваме мислите и емоциите си. Резултатът е една подобрена версия на самия себе си – по-чисти мисли и по-пълноценен живот.

Кои световни знаменитости упражняват мисловно-физическите техники? Шон Корн: Толкова много… Стинг, Мадона, Дженифър Анистън, Джон Кюсак, Никълъс Кейдж, Уди Харелсън и т.н.

Снимки: личен архив

18.10.2012/Интервю на Биляна Божилова