Philips с двойно по-висока печалба

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Холандският производител на електроника Philips Electronics обяви финансови резултати, надвишаващи прогнозите за трето поредно тримесечие, благодарение на значителното съкращаване на разходите и успешните реформи в компанията, съобщи Reuters. През изминалото тримесечие печалбата на Philips почти са се удвоили, като се отчитат повишени продажби на медицинско оборудване, осветителни тела и потребителска електроника. Нетната печалба на компанията е нараснала до 169 млн. евро, в сравнение със 74 млн. за съшия период на миналата година и е значително над прогнозата на анализаторите за 139 млн. Приходите са се увеличили до 6.13 млрд. евро, което надвишава средните прогнози за 5.95 млрд. евро.

След като пое ръководството на Philips през миналата година, Франс ван Хутен предприе агресивни мерки, включващи съкращаване на хиляди работни места и подмяна на ръководството, за да преобърне тенденциите в компанията, довели до загуба от 1.3 млрд. евро за 2011 г. При представянето на резултатите си компанията обяви, че плановете за съкращаване на административни разходи за 1.1 млрд. евро върви по план, като през третото тримесечие са осъществени икономии за 3.6 млн. евро.

След обявяването на резултатите акциите на компанията се оскъпиха с 4.6%. Франс ван Хутен все пак предупреди, че все още има несигурност пред перспективите на компанията. „Световната икономика стана значително по-рискова, като едновременно има три източника на „насрещен вятър“ – Европа, забавянето в Китай и някой несигурности около САЩ“, заяви той.

Ръководителят на Philips изтъква, че програмата за преструктуриране е спомогнала за омекотяването на част от натиска. Анализаторът от Kepler Петер Олофсен коментира, че компанията се справя „доста добре“ предвид икономическите трудности на пазарите, където оперира. Повече от половината продажби на Philips се реализират в развитите пазари на Европа и САЩ.

От лятото насам Франс ван Хутен многократно е заявявал, че се обмислят различни варианти за бизнеса с аудио- и видео оборудване, които са с едни от най-ниските маржове на печалба. В понеделник той отново подчерта, че това звено на бизнеса се намира в преход, но не уточни дали се подготвя сделка за отделянето му, подобна натази с китайската TPV Technology за производството на телевизори. Компанията не даде прогнози за цялата година, но обяви, че се движи по плана според който през 2013 г. трябва да постигне 4-6% ръст на продажбите, 10-12% ръст на печалбите и 12-14% възвръщаемост на инвестициите.