Да поговорим за пари – интересни банкноти от цял свят

23
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

Че парите са сериозна работа говори фактът, че върху банкнотите няма усмихнати лица – усмихнати са предимно притежателите им. А колкото различни са народите по света, толкова различни са и парите им:

3 български лева

Тази банкнота от 3 лева , направена по съветски образец,  е била в обращение у нас от 1952 г до 1962 г.  В колекцията на БНБ има една-единствена такава. По това време е имало и банкнота от 25 лв.

50 австрийски шилинга

Преди въвеждането на еврото националната валута на Австрия бе австрийският шилинг. През 1924 г. той заменя австро-унгарската крона. На банкнотата от 50 шилинга е  Зигмунд Фройд.

Брунейски долар

Брунейският долар се дели на 100 цента и е в обращение от 1967г. Върху всички местни банкноти е ликът на най-богатия човек в света – султанът на Бруней Хасанал Болкиах . Той разполага с толкова пари, че вероятно вече му се повръща при вида на собствения си образ.

Монголски тугрик

Кой друг да „грее“ на банкнота с номинал 20 000 тугрика, ако не Чингиз хан?

Угандийски шилинг

Ако сте гледали филма „Последният крал на Шотландия“, значи вече сте познали човекът от 100-те шилинга. Това е свирепият угандийски лидер Иди Амин, избил по време на 8-годишната си диктатура между 100 и 300 хиляди свои сънародници. Да присъства на националната валута е дребна чест за него, защото макар и слабо образован, по време на своето управление диктаторът си  „извоюва“ ред безумни титли като „професор по география“, „Негово превъзходителство пожизненият президент фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада“, „Последният крал на Шотландия“, че даже и „властелин на всички земни животни и всички морски риби“(!?!)

Обезглавеният конгоански франк

Когато през 1997 г. след преврат е свален Жозеф Мубуто – водачът на ДР Конго (тогава – Заир) , новата власт се сблъсква със следния проблем: как да използва местните банкноти, които са с лика на Мубуто, докато изработи своя валута. Решението е по соломоновски прагматично – лицето на бившия диктатор просто е изрязано. „Няма лице, няма проблем“, както би казал един друг популярен лидер.

Коморски франк

Върху 1000-те франка на Коморските острови е изобразена изключително рядката в света риба латимерия.

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари