Островите от архипелага Раджа Ампат (Raja Ampat Islands)

143
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Островите Раджа Ампат (Raja Ampat) се намират в северозападната част на полуостров Бърдс Хед – част от остров Нова Гвинея (поделен между Папуа Нова Гвинея и Индонезия). Архипелагът се състои от над 1500 малки островчета, плитчини, коралови и пясъчни рифове, заобикалящи четирите главни острова в групата: Misool, Salawati, Batanta и Waigeo. Раджа Ампат е част от резервата „Бърдс Хед“, който обхваща около 183 хил. кв. км. Архипелагът е известен с огромното си биологично разнообразие – водите му са обитавани от над 1000 вида риби, 537 вида корали и 699 вида мекотели.

Архипелагът Раджа Ампат, известен също като „сърцето на кораловия триъгълник“, е гръбнакът на кораловата структура в световния океан. Именно от това място произхождат повечето видове корали на планетата, чиито яйца океанските течения разнасят по целия Тихи океан, създавайки нови коралови популации в подходящите условия на тропическите води. Около 75% от видовете корали на планетата произлиза именно от рифа Раджа Ампат.

 И съвсем не е случаен факта, че гмуркачите на Раджа Ампат са свидетели на най-красивата подводна природа в света. Тя е успяла да се запази непокътната и в девствен вид благодарение на щастливата случайност, че в околността не живее развита човешка цивилизация. Западна Папуа до ден днешен е място, населено от население с много древна култура и традиции, които не причиняват вреда на околната среда. Тропическите води на Раджа Ампат поддържат най-голямото видово разнообразие в световния океан – над 4 000 видове риби и морски животни, включително уникални представители на световната макро-фауна и най-големите риби на планетата – китовите акули.

До архипелага може да се стигне с чартър от пристанищния град Соронг на една от яхтите със специално разрешително за достъп в региона. Гмуркането в девствените води на Раджа Ампат ще ви позволи да видите много невиждани неща – най-голямото разнообразие от корали в света, невероятното многообразие от тропически риби, тайнствения свят на мангровите водорасли. Сред обитателите на архипелага може да се срещне брадата акула и няколко вида пигмейски морски кончета. Въпреки че е възможно да ви нападне соленоводен крокодил, повечето обитатели на топлия воден рай са безобидни. За съжаление, както в повечето региони на страните от Югоизточна Азия, популацията на хищните акули практически е изчезнала, заради пиратския улов и промишлените замърсявания.