Имплантационно кървене

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Доц. д-р Иван Костов

I-ва САГБАЛ „Света София“

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

След овулацията яйцеклетката се придвижва в матката и се имплантира в лигавицата на матката. За някои жени имплантацията може да причини леко кървене или зацапване. То понякога се бърка с менструален цикъл.

 

Как изглежда кървенето и зацапването?

 

Имплантационното кървене, също наричано имплатанционно зацапване, не иглежда като редовен менструален цикъл. Имплатанционното кървене е оскъдно, обикновено розово или кафяво.

 

Имплантационно кървене или меструален период?

 

Имплантационното кървене обикновено се случва седмица или до няколко дни преди датата, на която трябва да дойде менструацията. Зацапването, което се случва около седмица след овулация е вероятно имплантационно кървене, което започва много близо до очакваната дата за менструация. Нормалният менструален цикъл обикновено започва леко и след това кървенето се увеличава. Зацапването, често е знак за менструален цикъл. Ако случаят е такъв, кървенето ще стане по-тежко. Това понякога е доста объркващо. Ще трябва да почакате преди да си направите тест за бременност.

 

Четете още: Вагинално кървене в началото на бременността

 

Имплантанционното кървене чувства ли се като началото на менструален цикъл?

 

Ако сте имали зацапване и мислите, че може да е имплантационно такова, то трябва да обърнете повече внимание на тялото си. Ако се опитвате да забременеете, добрата новина е, че ранните симптоми на бременността се чувстват като началото на менструацията. Ако сте бременна може да забележите симптоми на ранната бременност. Ако се съмнявате, че сте бременна може да си направите тест най-рано 10 дни след овулация.

 

Четете още: Бременна без симптоми?

 

 

 

Колко често има имплантанционно кървене?

 

Имплантанционното кървене е общ белег за бременността. Двадесет до тридесет процента от жените имат зацапване по време на ранната бременност.

 

Снимки: Michal Marcol, Andy Newson, Pixomar  FreeDigitalPhotos.net