Как да си направим снимки за презентацията в домашни условия.

3
Добави коментар
nel1504
nel1504

Правенето на успешни пезентации и постигане на въздействие върху аудиторията е свързано с едно простичко правило: По-малко текст, повече изображения! И това е съвсем нормално, защото едно изображение говори много повече от думите. В своята книга Brain Rules, Джон Медина изтъква два много важни принципа в подкрепа на това правило. В книгата Принцип#4 казва, че нашия мозък не се интересува от скучни неща, а Принцип#10 гласи, че зрението властва над всички останали сетива. Ето защо е толкова важно, как изглеждат и нашите презентации. За това как да правите по-добре изглеждащи презентации, може да научите от тази тема: Дизайн на презентации за НЕдизайнери. А в тази статия ще ви покажа, как може да си направите домашно фотостудио.

Какво ви е нужно?

Голям бял картон.
Дне настолни лампи.
Статив /не е задължителен, но е желателен/
Цифров Фотоапарат /без него няма да минете /
Маса
Стена

Подготовка на студиото.

Придърпайте масата, на която ще работите до стената. Осигурете си достатъчно празно място около тях за движение. Следващата ви задача да закрепите картона на стената, така че да скрива част от нея и да лежи на масата. Желателно е той да е чист и да няма гънки. Това би спестило допълнителна работа. Поставете двете настолни лампи от двете страни и ги насочете да светят към обекта от пред и отгоре. Монтирайте фотоапарата на статива и го нагласете за гледната точка, от която искате да снимате. Тук може да направите совя първи опит… или пък да изчакате и да прочетете следващата част 

Настройки на фотоапарата.

Нагласете вашия фотоапарат в ръчен режим. На повечето апарати това е режим “P“. Важно е да изключите напълно светкавицата. Следващата ви задача е да нагласите режима Бял Баланс (White Balance) за снимане на светлина от електрическа крушка. В повечето случаи този режим е автоматичен, но ако го изберете ръчно ще постигнете по-добър резултат. В противен случай снимката ви може да има жълт нюанс. Изберете чувствителността (ISO) да е възможно най-ниска. Това означава да настроите апарата на ISO 100. По този начин ще избегнете появата на “шум” в изображението. Ако снимате от ръка, изображението ще бъде доста размазано. За това е нужен статива. Ако нямате такъв, може да се опитате да подпрете фотоапарата по някакъв начин и да настроите по-голяма чувствтелност. Експериментирайте докато получите максимално чист резултат. Ако използвате статив, поставете фотоапарата в режим на самоснимачка. Така ще избегнете разклащането на статива от натискане на копчето.

Светлината.

Нужни са ни две настолни лампи, за да осветим обекта добре от всички страни. По този начин избягваме и дебелата остра сянка, която се получава от един източник.
с два светлинни източника:                                       с един светлинен източник:

Много добри резултати може да постигнете, ако използвате и дневната светлина. Поставете обекта близо до прозореца, за да бъде добре осветен. Използвайте бял картон, парче студиопор или отразяващо фолио, което да поставите от другата страна. По този начин ще отразите светлина и ще осветите обета и от сенчестата страна.

Не смесвайте източниците на осветление – Дневна светлина с лампа. Цветната температура и количеството на слънчевата светлина и лампата са доста различни, което не би довело до добри резултати.

Вече сте готови да направите своята снимка! Воала:

Ако искате да научите повече за фотографията и как да правите по-добри снимки, може да разгледате този самоучител: Как да правим по-добри снимки с цифров фотоапарат.

Експериментирайте свободно!

Желая ви успех!

Ако искате, може да споделите вашите постижения или да задавате допълнително въпроси в коментарите под тази статия.