Барса се спаси в 94-ата минута (видео)

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Отборът на Барселона пречупи мъчно с 2:1 шотландския Селтик в среща от група G на Шампионската лига, играна на „Камп Ноу“. Йоргос Самарас (18) отбеляза първи, а след това последва обрат след попадения на Андрес Иниеста (45) и Жорди Алба (90+4). Каталунците превъзхождаха значително своя съперник, но срещанаха неопреодолима стена срещу себе си, която беше повалена драматично. Барса продължава да е лидер в групата с девет точки. Вторият Селтик има четири.

Тито Виланова вкара в центъра на защитата Марк Бартра, а Адриано Корея мина на десния бек. Алекс Сонг влезе в халфовата линия, а в атака триото беше Лионел Меси, Алексис Санчес и Педро Родригес. Нийл Ленън заложи в нападение основно на Йоргос Самарас и Хупър.

Още след 80 секунди игра Алексис Санчес се озова на стрелкова позиция при страхотен извеждащ пас на Андрес Иниеста. Ударът на чилиеца мина на сантиметри от далечната греда. Каталунците наложиха без съпротива стила си. В деветата минута Жорди Алба центрира остро, но Педро не можа да засече в малкото наказателно поле. В 17-ата Меси центрира, Иниеста върна назад и Бартра нанесе хубав удар с глава, но Форстър изби.

В 18-ата минута „детелините“ получиха първа възможност да центрират от статично положения и не сбъркаха. Самарас насочи с глава, топката се отклони от Масчерано и премина голлинията – 0:1. След гола шотландците отново се прибраха дълбоко в защита. В 23-ата минута Меси шутира от фаул, но сантиметри над гредата. Пет по-късно Педро си поведе дълго при перспективна акция. Минута по-късно Бартра не съумя да насочи точно с глава след прецизно центриране на Иниеста. В 33-ата Адриано шутира по земя в близкия извън наказателното поле и Форстър улови без затруднения. В 38-ата Лео отново се размина с гола след удар от 26-метров фаул, почти облизал горната греда.

В 43-ата Самарас стъпи накриво при падане и се наложи да бъде заменен. В 45-ата шотландският тим понесе втори удар, след като крепостта падна. Иниеста и Чави добре си размениха топката и 28-годишният техничар я насочи в левия ъгъл от девет метра, успявайки да си проправи път между няколко футболисти – 1:1.

В 48-ата минута „лос кулес“ поискаха дузпа след центриране на Алексис и спорна игра на бранител. В 53-ата шотландците пропуснаха от корнер, след като ударът с глава мина до гредата. Три по-късно Адриано пробва отново далечен шут, но в ръцете на вратаря. В 63-ата резервата Комънс напредна остро отдясно при хубава контра, но Адриано се намеси точно в наказателното поле.

В 65-ата Лео Меси шутира от 20 метра – в ръцете на Форстър. Минута по-късно аржентинецът мина покрай дъгата и намери Иниеста, чийто шут от 18 метра бе уловен стабилно. В 68-ата „синьо-червените“ развиха прекрасна атака в наказателното поле, но Меси от пет метра насочи в тялото на вратаря. В 74-ата Алексис не можа да чукне покрай вратаря от въздуха. Минута по-късно гениално хрумване за копване на Иниеста позволи на Меси да стреля с глава, но вратарят отново се прояви блестящо.

Четвърт час преди края Тито извади Педро и пусна подчертаното крило Тейо, който заигра на необичайно по десния фланг. В края на мача владението на топката достигна 72 процента за „блаугранас“, но чистите положения липсваха. В 89-ата Алба проби почти до гредата, но там беше блокиран. В 90-ата резервата Давид Вийя получи топка в наказателното поле и от 13 метра нацели далечната греда.

В последната възможна атака „Камп Ноу“ изригна. Адриано центрира отчайно към далечната греда, никой защитник не можа да играе с топката, тя тупна и каталунският ляв бек почти от голлинията насочи в мрежата за крайното 2:1.

Така каталунците спечелиха нов мач в Шампионската лига след драматична развръзка. От началото на сезона Барса бележи най-много попадения след 75-ата минута и тази вечер отново играчите останаха верни на традицията. БАРСЕЛОНА – СЕЛТИК – 2:1 0:1 – Самарас (18) 1:1 – Иниеста (45) 2:1 – Алба (90+4)

МИНУТА ПО МИНУТА

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ

Снимки: Getty Images/Guliver