Какво става с тялото ни, когато остаряваме?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Стареенето е неизбежно, също както данъците и смъртта. Но повечето от физи­ческите промени, които го съпътстват, са доста по-малки, отколкото предполага­те, Подходящата нагласа ще ви помогне да ги приемете по-лесно.

 

Замъглено зрение

Първият показател за остаряването е от какво разстояние четете вестника. Ако го четете от една ръка раз­стояние и очите ви бързо се изморяват, вероятно имате пресбиопия (старческо зрение). Очните лещи са загубили ела­стичността си и не могат да се нагаждат така лесно от далечно за близко виждане. След 40-те сте по-предразположени и към глаукома – повишаване на вътреочното налягане, което може да доведе до увреждане на зрителния нерв и да се стигне до тъмни петна в зрителното поле или загуба на периферното зрение. Има вероятност да развиете и катаракта – по­мътняване на лещата и влошаване на зрението. Ранната диагностика е много важна и в двата случая.

 

Влошен слух

Пробле­мите със слуха започват още между 20-ата и 30-ата ви годи­на. Първо спирате да чувате високочес­тотните звуци, а впоследствие – около 65-ата година, преди слуховият проблем да стане ясно осезаем, започват да ви убягват и нискочестотните. Не всички хора страдат от загуба на слуха, но все пак 1/3 от хората над 65 години имат се­риозни проблеми. Нарушенията във вътрешното ухо могат да се отразят и върху способността 9 да пазите равновесие, така че се пазете от падания.

 

Изтъняла кожа

С възрастта кожата буквално изтънява. Посте­пенно губите мастния слой под нея наред с протеините колаген и еластин, а също и естествените кожни маз­нини. С изтъняването кожата става по-прозрачна и тънките вени под нея започ­ват да прозират. Понякога се забелязват и хиперпигментирани зони и старчески петна – не се притеснявайте, те са напъл­но безобидни. Пазете се от слънцето, което дори и да не доведе до рак на кожа­та, ще увеличи бръчките и ще влоши ка­то цяло състоянието на кожата ви.

Ще забавите тези процеси, като пиете много вода, използвате слънцезащитен крем, включвате в менюто си много пло­дове и зеленчуци и почиствате внимател­но кожата си. Дори и да не възвърне мла­дежкия вид на кожата, третиноинът ще подобри вида и структурата й. Третиноиновите кремове се отпускат с рецепта. Те излющват мъртвите клетки и ускоряват производството на колаген и протеино­ви влакна, които поддържат еластич­ността.

 

Намаляване прага на болката

Може да устано­вите, че чувството ви за допир не е толкова изразено, както преди. Причините за това вероятно са непълноценното хранене, проблеми с кръвообращението и естествените про­цеси на стареене на нервната система. Реакцията ви на болка и висока темпера­тура може да не е така бърза, както на младини. Това ви прави по-уязвими към топлинен удар, измръзване или изгаря­не. Така че вземете допълнителни мерки при лоши атмосферни условия.

 

Публикувано в категории: Здравето след 50

Автор simeonova

Ето коя е идеалната храна за подмладяване!

Можете да говорите и да си мислите за тях каквото ви хрумне, но краставиците наистина са важни за здравето. Краставиците съдържат компонента фисетин, който усилва устойчивостта на организма пред разрушителните процеси на стареенето.

Ето коя е най-важната храна за човека!

Изследване на японски учени доказа, че най-ценната за човека храна е рибата. Положителните ефекти от приема й не могат да се сравнят с нищо друго както във физически, така и в психически план.

Хапчето срещу стареене е почти готово!

Засега хапчето срещу стареене се експериментира успешно върху мишки, кучета и риби. Ако и опитите с хора са успешни, продължителността на живота може да достигне средно до 120 години.

Пет храни, които ни пазят от бръчките

С възрастта те – бръчките, са неизбежни и постоянно напомнят за хода на времето. Първите започват да се появяват между 20 и 35 години – време, в което процесът може да се овладее чрез правилното хранене.

Защо остаряваме с различна скорост?

Жените на една и съща възраст могат да изглеждат като че ли родени в различни години. Учени от университета Станфорд обявиха, че това си има причина и обяснение чрез особен фактор.

Пет тайни на щастливата старост

Две хиляди и петстотин мъже са били включени в британско изследване за тайните на здравословното остаряване; изследването продължило 35 години. За финала му съобщава научният екип от Държавния университет в Кардиф.

Хранене и стареене: какво трябва да запомним

Съвременната наука наистина вече може да забавя стареенето и да продължава младостта – доказано е с много експерименти. В същото време всеки човек е способен да забави хода на времето, без да взема специални хапчета.

Осигурете си сами “хапче” против стареене!

Половинчасовите разходки пеш всеки ден могат да ви предпазят от затлъстяване и диабет, да намалят опасността от рак и да облекчат симптомите на тревожност и депресия. Според науката тези разходки са мечтаното “хапче”, което отлага старостта.

Експерти определиха възрастта, от която започва стареенето

Учените смятат, че възрастта за начало на стареенето не се влияе от начина на живот, пол, националност и всичко останало

Пет достъпни храни, които подмладяват

Достатъчно е всеки ден да приемаме малки количества от пет точно определени храни, за да забавим стареенето. В тях се съдържат необходимите витамини и минерали за кожата, косата и ноктите.

Ето как да забавим стареенето!

Шведски учени формулираха просто правило за съхранение на младостта за по-дълго време. Спазването на това правило е много лесно, то не изисква никакви специални диети или физически натоварвания.