Кое хранене е здравословно?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Чрез правилно хранене ще запазим здравето си за цял живот. Един добре баланси­ран хранителен режим може да забави стареенето и да предпази възрастните хора от възникването на хронични заболявания.

Храната е едно от най-големите удоволствия за човека. Тя е също мощно средство, чрез което можем да подобрим здравето си или да му навредим. С течение на времето начинът ви на хранене дава отражение върху тег­лото, нивото на холестерола, кръвното налягане, инсулина, мозъчната функция, емоционалното състояние и имунната система. Това, което слагате в чинията си ден след ден, заедно с гените ви ще опре­дели дали ще живеете дълго и здраво­словно или ще станете жертва на ин­фаркт, инсулт, диабет или рак.

Установено е, че около от здра­вословните проблеми при по-възрастни­те хора са пряко или непряко свързани с начина им на хранене. Само няколко малки промени като здравословната За­куска, консумирането на риба поне 21 пъти седмично или добавянето на 1-2 до­пълнителни порции зеленчуци към дневното меню ще ви поведат по пътя към здравето.

 

Храната може да бъде лекарство

Стремежът на хората към вечна младост винаги ги е подтиквал да търсят храни, които предпазват от заболявания и удъл­жават живота. Днес в това начинание се включват и редица диетолози. Според тях здравословните храни са:

пълнозърнестите продукти, плодове­те и зеленчуците;
храните с ниско съдържание на наси­тени мазнини (каквито се съдържат в тлъстите меса и пълномаслените млечни продукти);
храните с оптимално количество ка­лории.

 

За да ви помогнем да се ориентирате кои храни са най-полезни за вас, ние сме ги подредили на различни нива в пирами­да. В основата са зърнените и пълнозър­нестите продукти, които трябва да при­състват в най-голяма степен в менюто ви. След това се нареждат плодовете и зелен­чуците. Следват храните, богати на бел­тъчини, които трябва да приемаме в уме­рени количества. На върха са захарните изделия и мазнините, които е важно да ограничим до минимум.

 

Кои са положителните страни на този подход към храненето? Прилагането му снижава риска от най-често срещаните сърдечносъдови заболява­ния до захарен диабет. Учените са уста­новили, че навсякъде по света хората, страдащи най-малко от хронични забо­лявания, се придържат към тази схема на хранене, която често е определяна като „хранене на растителна основа“.