Подценяваните мускулни групи- корем и предмишница | СИЛЕН

1
Добави коментар
silenbg
silenbg

Здравейте! Днес ще обърна внимание на подценяваните за мен мускулни групи- корем и предмишница. Наричам ги така, защото често хората не им обръщат внимание, а те го заслужават. Не само от естетическа гледна точка(за мен тя е най-малко важна), а и от функционална. Може да прозвучи странно, но тренирането на гореспоменатите мускули повишава общата сила на спортуващия. Нека ги разгледаме поотделно.
Корем

Виждате на картинката- коремната мускулатура се състои от правите коремни мускули и косите коремни мускули. Те изпълняват поддържаща функция при изпълнението на много задачи- от бутане на автомобил до правене на лицеви опори. А правилното изпълнение на упражненията е от изключителна важност- за да има ефект и за да не се контузим. Замисляли ли сте се защо в много учения от Далечния Изток енергията(каквото и да значи това) се „концентрира“ в областта на корема? Едва ли има спортист, който да не работи за тази част от тялото си. Мускулите имат и защитни функции- питайте някой боксьор как понася ударите на съперниците в трупа. В спортове като футбола бързото изправяне и сменяне на посоки при тичане са много важни умения, немислими без наличието на развита коремна мускулатура. Като добавим и ефектните на плажа „плочки“, мисля, че ви дадох достатъчно основание да тренирате за коремни мускули.

Как да ги упражняваме? Варианти много, тази статия не е за тяхното изследване. По-нататък ще направя публикации за най-добрите упражнения за корем и за това как го тренирам аз. Сега само споменаваме, че може да тренирате: със собствено тегло, с дъмбели, с ластици, с дискове(тежести), на лостове, на машини във фитнеса. Методите ще коментираме друг път.

Предмишница

Мускулите на предмишницата движат пръстите и китката-т.е. отговарят най-общо казано за „хвата“. Именно това е нещото, заради което ще се повиши общата ви сила. По-здрав хват означава повече набирания, повече мъртва тяга и т.н. Аз осъзнах, че  трябва да наблегна на предмишницата, когато опитах да увисна на лоста с една ръка и се изпуснах за 4-5 секунди. Естетическите причини отново оставям на заден план. 

Как да я тренираме? Вариантите ви са: с гума, с щипка, с топка тип Powerball, с дъмбел, с щанга, на лост. Друг път ще пиша как тренирам предмишницата аз и какви методи познавам. Тук поставяме основите само.

Като заключение- мисля, че дадох достатъчно аргументи защо са важни и защо са подценявани тези мускулни групи. Аз често си казвам, че здравото тяло може да ме спаси един ден, и продължавам да тренирам. Приятелският ми съвет е да постъпите така и вие. 

Поздрави и успех!