Министър хвали касапи

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Велико Търново. Социалният министър Тотю Младенов видя как се коли прасе на мегдана в град Елена. Той беше гост на празника на еленския бут, който се организира за първи път в балканския град. Социалният министър похвали колачите за сръчната работа.

Балканджиите показаха на живо съхранената и до днес еленска традиция за пърлене на прасе над трап, но с европейски елементи. Касапите довършиха пърленето с горелка с пропан бутан и накрая разфасоваха добичето на закрито, за да не гледат децата и бременните.  

От 1 януари догодина ще бъдат увеличени издръжката и заплатите на работещите в социалните заведения и извършващи социални услуги в цялата страна, каза Младенов. Досега бюджетът за делегираната от държавата дейност е бил около 160 млн.лв. годишно. През следващата година стандартът за издръжката и за заплати ще бъдат завишени със 16 млн.лв. Това вече било договорено с финансовото министерство и е заложено в бюджета, каза Младенов.

Според него в момента много добре се развива приемната грижа у нас по проект на Агенцията за социално подпомагане, финансиран от Оперативна програма „Човешки ресурси“. За последните три години са разкрити допълнително около 1000 приемни семейства в цялата страна. През 2009 г. те са били 200, а в момента са 1 200. Още около 500 приемни семейства ще бъдат обучени през следващите месеци. Това е много важно, за да можем да закрием институциите в сегашния им вид и да осигурим по-добри условия, близки до семейната среда, за децата от домовете, каза Тотю Младенов.