Върнаха в училище дискриминирани ромски деца в Кричим

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

9 деца от СОУ ”П.Р.Славейков” в Кричим не са приети да учат в девети клас, защото са от ромски произход. За това алармира депутатът от ДПС Петя Раева. За проблема тя научила при посещението си в града и срещата с жителите на района.

Децата са учили до осми клас в същото училище. Като мотив да бъдат пренасочени към учебното заведение в Перущица директорът на СОУ „П.Р. Славейков” е изтъкнал, че липсват места в паралелките, затова трябва да се обучават в друго населено място. 

Родители от града се оплакали също, че класните ръководители не издавали служебни бележки, че децата ходят на училище, защото не е платена задължителна такса от 10 лева за СОТ. Така те не можели да получат детските надбавки.

„Районът е беден, а случилото се с учениците и родителите от Кричим е гавра и дискриминация спрямо тях”, заяви депутатът от ДПС Петя Раева.

Със съдействието на народния представител родителите от Кричим са написали жалби до образователното министерство и РИО-Пловдив.

В резултат на действията на Петя Раева и институциите в училището в Кричим е разкрита нова паралелка, а децата са продължили нормално средното си образование.

На родителите пък, чиито деца редовно посещават училище, дирекция „Социално подпомагане” издаде служебни бележки.
 

България